БЛОКИРАЊЕ СУНЧЕВЕ СВЕТЛОСТИ: Бил Гејтс финансира застрашујући пројекат!

Сунце је извор живота и здравља, уништава вируса и бактерије, подиже имунитет, обезбеђује организму неопходан Д витамин, без њега не могу да расту и (пре)живе ни биљке и животиње…. Баш зато су се светски милијардери устремили на сунце и тренутно под вођством Била Гејтса настоје да направе облаке прашине који би сасвим прекрили сунчеву светлост. Изговор – хоће да зауставе глобално отопљење које је наш Миланковић доказао да је само природни циклус на планети (по историјским подацима у старом Риму и Грчкој је било толико топло да су носили тоге и сандале 365 дана годишње, а чарапе су облачили само римске легије послате у садашњу Британију).

Научници са Харварда тренутно раде на слању балона изнад Шведске. Њихов циљ је да установе хоће ли блокирање сунчеве светлости које директно утиче на Земљу помоћи у борби против глобалног загревања. Прво тестирање, које би се могло догодити следеће године или почетком 2022, финансијски је подржао и оснивач Мајкрософта Бил Гејтс.

Овај први тест био би само тест балона и инструмената који би се користили у експерименту. Научници би проучавали хемијске реакције у стратосфери кроз балон који би летео 10 километара изнад Земље. Пројекат су финансирали приватни донатори, а сада им се придружио Бил Гејтс, пише Хина.

Крајњи циљ пројекта је коришћење балона за слање рефлектујућих честица у атмосферу у нади да ће блокирати или ограничити директну сунчеву светлост на Земљу и смањити учинке глобалног отопљења.

Пројекат финансира Универзитет Харвард и његов истраживачки програм соларног геоинжењеринга, а делом га финансира и поменути Гејтс, као и група инвеститора у ризични капитал, повериоци старијих фондова и други повезани са компанијама попут Гугла или Hewlett-Packard-а.

Ако експеримент буде успешан, то би могао бити важан корак у промени обрасца глобалног отопљења, кажу Гејтсови научници, али неки су забринути да би пројекат могао дати заблуду о борби против поменутих глобалних промена.

Наводно, изражена је највећа забринутост да би рефлектовање сунчеве светлости могло променити ствари попут временских образаца и раста биљака.

Уз то, неки истичу да би се овај пројекат могао сматрати једноставним решењем уместо решавања главних проблема глобалног загревања.

Уместо да се бори против повећања емисија, овај пројекат треба посматрати као начин успоравања глобалног загревања, истовремено покушавајући решити важније проблеме, сматра Харвард. То је релативно мали експеримент вредан око 20 милиона долара, али могао би имати велик утицај на успоравање растућих емисија, кажу.

Циљ пројекта је пуштањем балона у стратосферу отпустити ко два килограма природних хемикалија, попут калцијумовог карбоната и сулфата.

Њиховим пуштањем створила би се такозвана “поремећена ваздушна маса” која би била дуга око један километар и широка 100 метара. Научници би измерили дисперзију хемикалија и испитали колико је овај алат делотворан у борби против глобалног загревања.

Чак и да тактика делује, такав би се приступ морао примењивати у целом свету, а није јасно које би се земље сложиле сарађивати, колико би велике последице имале на људе, дивље животиње и биљни свет.