Izbor UrednikaZivot i Stil

Бил Гејтс коначно одговорио на оптужбе да вакцинама жели да чипује људе

Милијардер и филантроп Бил Гејтс одбацио је тврдње да је део теорија завера по којима ће вакцине бити употребљене за уградњу микрочипова који би били коришћени за праћење људи.
– Никад нисам био укључен у било што слично. Готово је тешко демантовати тако уврнуте и глупе тврдње – рекао је Гејтс новинарима.

Он већ годинама упозорава на опасности избијања пандемије и позива светске лидере, између осталих и америчког председника Доналда Трампа, да се озбиљније припреме за такав развој ситуације.

О томе је говорио још 2015. године током TED Talk-а, истичући како би глобална пандемија могла однесе огроман број живота.

Позивајући се на тадашњи говор, као и на чињеницу да је фондација Бил и Мелинде Гејтса издвојила 300 милиона долара за борбу против корона вируса који изазива болест KОВИД-19 и израду вакцине, поједине групе почеле су да шире дезинформације, тврдећи како је милијардер на неки начин одговоран за настанак вируса и жели да заради на њему.

– Добро је знати која су деца добила вакцину против богиња, а која нису. Постоје системи који су потребни како би здравствени радници могли правовремено да буду обавештени. Али, они не укључују микрочипове. Наша фондација добија новац за куповину вакцина. Зато смо уочили ризик од пандемије и јавно смо проговорили о томе – рекао је он, а преноси „Тпортал“.

Отпор вакцини је проблем

Теорије завере везане за корона вирус „експлодирале“ су на друштвеним мрежама и телевизијским емисијама. Истраживање Yahoo News-а и YouGov-а спроведено крајем маја показало је како 28 одсто Американаца верује у теорије завере. Исто мисли и 44 одсто чланова републиканске странке и 50 одсто људи који углавном гледају „Fox News“. Поређења ради, 61 одсто људи који гледају MSNBC сматрају да су те теорије лажне.

Гејтс је изразио забринутост поводом резултата испитивања јавног мњења, али га охрабрује то што власти и друге установе широм света нису одустале од финансирања развоја вакцине против корона вируса. Међутим, он је забринут због тога што би вакцина могла да наиђе на отпор, те би то отежало стварање колективног имунитета у борби са том смртоносном инфекцијом.