Uncategorized

Богојављење у Русији не спречава ни корона: Света традиција купања у леденој води (ВИДЕО)

Православни хришћани данас обележавају један од најважнијих хришћанских празника – Крштење Господње, односно Богојављење. У ноћи 18. јануара, Руси су традиционално урањали у ледену воду.

Ове године је први пут освештана вода на Саборном тргу Главног храна Оружаних снага Русије, који је отворен у јуну прошле године. У Подмосковљу је било и до 20 степени испод нуле, али је без обзира на то било много оних који су желели да се придруже традицији.

Војници учествују у богојављенском купању широм земље. Само у Централном војном округу у „јордан“ (тако се назива рупа у леду у знак сећања на реку Јордан у којој је Јован Крститељ крстио Исуса Христа) уронило је око 10 хиљада људи, притом, не само војници, већ и чланови њихових породица. У округу су специјалисти Министарства одбране Русије припремили 50 базена, опремивши их специјалним платформама и мердервинама.

Традиционално су први обавили ритуал купања у леденој води становници Далеког истока.

Богојављење је обележено и у Нагорно-Карабаху. Руски мировњаци и мештани су могли не само да уроне у освештану воду, већ и да се исповеде и запале свеће.

Иначе, Богојављење је хришћански празник којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте“. Слави се 19. јануара код цркава које се држе јулијанског календара.

Богојављење је праћеном ритуалом купања у леденој води. Дан раније се обавезно освештава вода, како би се верници очистили од греха.