Izbor UrednikaZivot i Stil

Велика „грешка“ природе: Бумеранг потреси снажно тресу Земљину кору (ВИДЕО)

Научници су, први пут у историји, потврдили постојање мистериозних и изузетно снажних „бумеранг земљотреса“ који је потресао огромне површине подводног терена у Атлантском океану, недалеко од екватора 2016. године.

Истраживачи, предвођени Стивеном Хиксом, сеизмологом са лондонског Имеперијал колеџа, своје откриће базирају на анализи података са 39 сеизмометара, односно уређаја који региструју земљотресе у близини Средњеатлантског гребена.

Како се подсећа, у августу 2016. земљотрес јачине од 7,1 степена Рихтерове скале погодио је пукотину у морском дну на 1.046 километара од обале Либерије.

Иако снажан, земљотрес није привукао велику пажњу стручњака све док сеизмолошка очитавања нису показала да се догодила „велика аномалија“.

Наиме, како је објаснио Хикс, начин на који се потрес ширио био је потпуно супротан ономе како су очекивали да ће земљотрес изгледати пре него што су кренули у анализу података.

​Морски потрес покренут је дубоко под земљом, простирући се ка истоку у правцу Средњеатлантског гребена, а потом се окренуо назад достижући брзину од скоро 18.000 километара на сат.

Поређена ради, том брзином би од Њујорка до Лондона могао да стигне за мање од 20 минута.
Међутим, још увек није разјашњено колико су чести овакви „бумеранг земљотреси“. Поједини научници сматрају да је земљотрес магнитуде девет степени, који је погодио Јапан 2011. године, оставивши за собом разорне последице, могао да има неки од ових „бумеранг ефеката“.