TopZivot i Stil

Врло занимљив интервју Николе Тесле – Све је Светлост

У једном од тих зрака је судбина народа. Сваки народ има свој зрак у том великом извору светла које ми видимо као Сунце и запамтите: ни један човек који је постојао није избегао смрт.

НОВИНАР: Футуристи кажу да су 20. и 21. век рођени из главе Николе Тесле. Они славе обртно магнетно поље и певају химне индукцином мотору. Њиховог творца називају ловцем који је у своју мрежу ухватио Светлост из дубине Земље, и ратником који је заробио Ватру из неба. Отац наизменичних струја учиниће да физика и хемија завладају половином света. Индустрија ће га прогласити за свог врховног свеца, а банкари за највећег доброчинитеља. У лабораторији Николе Тесле први пут је разбијен атом. Ту је створено оружје које вибрацијама изазива земљотрес. Ту је откривен и црни космички зрак. Пет раса молиће му се у храму будућности, јер их је научио великој тајни да се Емпедоклови Елементи напоје животним силама из Етера.

ТЕСЛА: Да, то су нека од мојих важнијих открића. Ја сам ипак поражен човек. Ја нисам остварио оно највеће што сам могао.

НОВИНАР: Шта је то, господине Тесла?

ТЕСЛА: Хтео сам осветлити читаву Земљу. У њој је довољно електрицитета да постане друго Сунце. Светлост би сијала око еквадора, као прстен око Сатурна. Људски род није сазрео за велико и добро. У Колорадо Спрингс-у напојио сам земљу електрицитетом. Исто тако је можемо напојити и другим енергијама, као што су позитивне психичке енергије. Оне су у музици Баха или Моцарта, или у стиховима код великог песника.

У Земљиној унутрашњости постоје енергије Ведрине, Мира и Љубави; њихови изрази су цвет који расте из земље, храна коју добијамо из ње и све оно што је чини човековим завичајем. Ја сам провео године тражећи начин на који би те енергије могле утицати на људе. Лепота и мирис руже могу се узимати као лек, а сунчеви зраци као храна. Живот има бесконачан број видова, а дужност научника је да их проналази у сваком облику материје. Три ствари су битне у томе. Све што чиним је трагање за њима. Знам да их нећу наћи, али нећу ни одустати од њих.

НОВИНАР: Које су то ствари?

ТЕСЛА: Једно је питање хране. Којом звезданом или земаљском енергијом нахранити гладне на Земљи? Којим вином напојити све жедне, па да им се срце развесели и да схвате да су богови?Друга ствар је: како уништити енергије зла и патње у којима пролази човеков живот? Оне се каткад јављају као епидемије из дубине свемира; у овом веку те болести су се са Земље рашириле по свемиру.Трећа ствар је: постоји ли у свемиру сувишна светлост? Ја сам открио звезду која, по свим астрономским и математичким законима, може нестати, а да се наизглед ништа не измени.

НОВИНАР: На прозор ваше собе у хотелу “Валдорф-Асториа“, на тридесеттрећем спрату, сваког јутра слећу голубови.

ТЕСЛА: Човек мора бити сентименталан према птицама. То је због њихових крила. И он их је некада имао, права и видљива!

НОВИНАР: Нисте престали да летите још од оних давних дана у Смиљану!

ТЕСЛА: Желео сам да полетим са крова и пао сам: погрешни дечји прорачуни. Не заборавите, младићу: крила су све у животу!

НОВИНАР: Никада се нисте женили! Није позната ниједна ваша љубав према некој жени. Фотографије из младости приказују вас као изузетно лепог човека.

ТЕСЛА: Не. Нисам. Два су пута: много или нимало секса. Средина служи за обнављање љуског рода. Превише секса код извесних људи потхрањује и снажи виталност и дух. Уздржавање од секса то исто чини код других људи. Ја сам изабрао тај други пут.

НОВИНАР: Ваши поштоваоци жале што нападате Теорију Релативитета. Чудна је ваша тврдња да материја нема енергију. Све је прожето енергијом; одакле она?

ТЕСЛА: Најпре је била енергија, потом материја.

НОВИНАР: Реците, молим вас, који су услови прилагођавања једног Анђела на Земљи?

ТЕСЛА: Ја их имам десет. Бележите пажљиво.

НОВИНАР: Записаћу сваку вашу реч, поштовани господине Тесла.

ТЕСЛА: Први услов је висока свест о свом послању и делу које треба да изврши. Она мора, макар и мутно, постојати у најранијој младости. Не будимо лажно скромни; храст зна да је храст, а грм поред њега да је грм. Као дечак од дванаест година био сам сигуран да ћу доћи на Нијагарине водопаде. За већину својих открића знао сам још у детињству да ћу их остварити, премда не сасвим јасно… Други усов прилагођавања је истрајност. Све што сам предузимао, завршавао сам.

НОВИНАР: Који је трећи услов прилагођавања, господине Тесла?

ТЕСЛА: Усмеравање свих виталних и духовних енергија на дело. Отуда и очишћење од многих ствари и потреба које има човек. Ја тиме ништа нисам изгубио, већ само добио. Толико сам добио да сам се радовао сваком свом дану и ноћи. Запишите: Никола Тесла је био сретан човек… Четврти услов је прилагођавање телесног склопа делу.

НОВИНАР: Како то мислите, господине Тесла?

ТЕСЛА: Најпре, то је одржавање тог склопа. Човеково тело је савршена машина. Ја познајем свој склоп и шта је добро за њега. Храна већине људи мени је штетна и опасна. Због тога каткад умишљам да су сви кувари света у завери против мене… Дотакните моју руку.

НОВИНАР: Она је хладна.

ТЕСЛА: Да. Крвотоком се може управљати, као и многим процесима у нама и око нас. Зашто сте пробледели, младићу?

НОВИНАР: То је прича да је Марк Твен написао Тајанственог странца, ону дивну књижицу о Сатани, инспириран вама.

ТЕСЛА: Реч „Луцифер“ ми је дража. Господин Твен воли да се нашали. У детињству сам једном оздравио читајући његове књиге. Када смо се овде упознали и то му испричао, био је толико ганут да је заплакао. Постали смо пријатељи и често је долазио у моју лабораторију. Једном је затражио да му покажем машину која је вибрацијама изазивала осећање блаженства. Био је то један од оних изума за забаву, којима сам се понекад бавио.

Опоменуо сам господина Твена колико сме да остане под тим вибрацијама. Није ме послушао и остао је дуже. Завршило се тиме што је, попут ракете, држећи се за панталоне, одјурио у извесну просторију. Било је то ђаволски смешно, али ја сам сачувао озбиљност. Вратимо се на прилагођавање телесног склопа. Поред хране, врло важан је и сан. Од дугог и исцрпљујућег рада, који је изискивао надљудски напор, ја бих се после једног сата спавања потпуно повратио. Стекао сам способност да управљам сном, и заспим и будим се у час који сам себи одредио. Ако ми нешто у ономе што радим није јасно, приморавам себе да мислим о томе у сну и на тај начин налазим решење.

ТЕСЛА: Пети услов прилагођавања је памћење. Можда је код већине људи мозак чувар спознаја о свету и знања која стичу у животу. Мој мозак се бави важнијим стварима од памћења; код мене он лови оно што му је у одређеном тренутку неопходно. То је око нас и треба га само узети. Све што смо једном видели, чули, прочитали и сазнали прати нас у виду светлосних честица. Мени су те честице послушне и верне. Гетеовог Фауста, моју најмилију књигу, научио сам напамет на немачком као студент, и сада га целог могу и рецитовати. Своје изуме сам годинама носио “у глави“, а тек потом их остваривао.

НОВИНАР: Често спомињете моћ визуализације.

ТЕСЛА: Њој можда имам да захвалим за све што сам створио. Догађаји из мог живота и моја открића су пред мојим очима стварни, видљиви као свака појава и предмет. У младости сам се тога плашио, не знајући шта је то заправо, али касније сам ту моћ примио као изузетан дар и богатство. Неговао сам га и љубоморно чувао. Визуализацијом сам на већини изума вршио и исправке, онда их, тако завршене, правио. Њоме решавам и компликоване математичке једначине, а да не исписујем бројеве. На Тибету бих због тог дара добио чин високог Ламе.

НОВИНАР: Радници у вашем лабораторију причају о бљесковима светлости, пламеновима и муњама које се јављају ако сте гњевни или пред каквом опасношћу.

ТЕСЛА: То су психичка пражњења или опомене да се чувам. Светлост је увек била на мојој страни. Знате ли ко ми је открио обртно магнетно поље и индукциони мотор, што ме је прославило у двадесетшестој години? Једне летне вечери, у Будимпешти, посматрао сам са својим пријатељем Сигетијем залазак Сунца. Хиљајде ватри окретало се пламтећи хиљадама боја. Сетио сам се Фауста и рецитовао стихове из њега. И тада, као у магли, видео сам како се окреће магнетско поље и ради индукциони мотор. Видео сам их у Сунцу!

НОВИНАР: Хотелска послуга прича да се у време грмљавине затварате у собу и разговарате сами са собом.

ТЕСЛА: Разговарам са муњама и громовима.

НОВИНАР: Са њима? На ком језику, господине Тесла?

ТЕСЛА: Најчешће на мом матерњем језику. У њему има речи и звукова, нарочито у поезији, који су погодни за то.

НОВИНАР: Читаоци нашег листа били би вам врло захвални да то протумачите.

ТЕСЛА: Звук не постоји једино у грому, већ и у муњи; код ње је он претворен у сјај и боје, а боје се могу слушати. Језик је од речи, што значи да је од звукова и боја. Сваки гром и муња су различити и имају своја имена. Ја неке од њих називам именима оних који су ми били блиски у животу, или по онима којима се дивим. У небу севају и грме моја Мајка, сестра, брат Данило, песник Змај и личности из српске историје. Имена као што су Изаија, Езекијел, Леонардо, Бетовен, Гоја, Фарадаy, Пушкин и све неугасле ватре означавају јата и сплетове муња и громова који не престају сву ноћ, и земљи доносе благородну кишу или пале шуме и људска насеља. Постоје муње и громови, и то они најсјајнији и најмоћнији, који не ишчезавају. Они се враћају и ја их препознам међу хиљадама.

НОВИНАР: По вама, наукија и поезија су исто?

ТЕСЛА: То су два ока једног лица. Вилијам Блејк је учио да је цео универзум рођен из маште, да га она одржава и да ће он постојати докле год на Земљи буде постојао и један човек. Са њом је као точком астронома у коју се могу сакупити звезде свих галаксија. Она је стваралачка енергија равна светлосној.

НОВИНАР: Машта је за вас стварнија од живота?

ТЕСЛА: Она рађа живот. Ја сам се хранио својим мислима, научио сам да управљам осећајима, сновима и визијама. Одувек сам је неговао, као што сам неговао и свој занос. Цели свој дуги век провео сам у заносу. То је био извор моје среће. Он ми је помогао и да током свих ових година поднесем рад, који је био довољан за пет живота. Најбоље је радити ноћу, јер су звездана светлост и мисли у блиској вези.

НОВИНАР: Рекли сте да сам и ја, као сваки створ, Светлост. То ми ласка, али, признајем, није ми сасвим јасно.

ТЕСЛА: Зашто би и требало да вам буде јасно, господине Смит? Довољно је да поверујете у то. Све је Светлост. У једном њеном зраку је судбина народа; сваки народ има свој зрак у оном великом светлосном извору који видимо као Сунце. И запамтите: ниједан човек који је постојао, није умро. Претворили су се уСветлост и као такви постоје и даље. Тајна је у томе да се те светлосне честице поврате у првобитно стање.

НОВИНАР: То је ускрснуће!

ТЕСЛА: Ја то радије називам: Враћање у неку од претходних енергија. Христ и још неки знали су ту тајну. Ја сам трагао за тиме како да се очува људска енергија. Она је један од видова Светлости, понекад равна врхунском небеском светлу. Нисам трагао за тиме ради себе, већ ради добра свих. Верујем да ће моја открића учинити људима живот лакшим и сношљивим, и усмерити их на духовност и моралност.

НОВИНАР: Сматрате ли да се време може укинути?

ТЕСЛА: Не сасвим, јер прва особина енергије је да се преображава. Она је у вечитим преображајима, као облаци таоиста. Али могуће је утицати у томе да човек очува свест и после земаљског живота. У сваком кутку свемира постоје енергије живота; једна од њих је и бесмртност чије порекло је изван човека и чека га. Свемир је духован; ми смо тек напола такви. Свемир је моралнији од нас; зато морамо спознати његову природу и свој живот ускладити са њиме. Ја нисам научник; Наука је можда најпогоднији начин да нађем одговор на питање које ме одувек прогони, и које је моје дане и ноћи претворило у ватру.

НОВИНАР: Које је то питање?

ТЕСЛА: Како су вам очи засјале!… Оно што сам хтео сазнати је: шта се догађа са звездом која пада и сунцем које се угаси? Звезда падне као прашина или семе по овом или по другим световима, а сунце се распе у наше мисли, у животе многих створења, у оно што ће се родити као нова светлост, или га свемирски ветар распрши по Бескрају. Схватам да је то неопходно и да је урачунато у устројствосвемира. Ствар је, међутим, у томе да се једна од тих звезда и једно од тих сунаца, макар и оно најмање, сачувају.

НОВИНАР: Али, господине Тесла, ви схватате да је то неопходно и да је урачунато у устројство света!

ТЕСЛА: Када човеку постане јасно да је његов највиши циљ да трчи за звездом падалицом и покуша да је ухвати, разумеће да му је живот дан управо због тога и биће спашен. Звезду ће на крају ухватити!

НОВИНАР: И шта ће се онда десити?

ТЕСЛА: Творац ће се насмејати и рећи: “Падала је само да би ти потрчао за њоме и ухватио је“.

НОВИНАР: Зар све то није у супротности са козмичким болом, који тако често спомињете у својим списима? И шта је то козмичка бол?

ТЕСЛА: Нису супротности, јер смо на Земљи… То је болест о чијем постојању огромна већина људи није свесна. Отуда многе друге болести, патња, зло, беда, ратови и све оно због чега је људски живот апсурдна и страшна појава. Та болест се не може сасвим излечити, али свест о њој ће учинити да буде мање тешка и опасна. Кад год је неко од мени блиских и драгих људи био повређен, ја сам осећао физичку бол. То је зато што су наша тела од сличне грађе, а душе везане нераскидивим нитима. Несхватљива туга која нас понекад обузме, значи да је негде, на другом крају ове планете, умрло дете или племенит човјек.

Цели свемир је у извесним периодима болестан, од самог себе и од нас. Ишчезнуће неке звезде и појава комете утиечу на нас више него што ми то слутимо. Везе међу створењима на Земљи су још јаче; због наших осећања и мисли цвет ће дивнији замирисати или утихнути. Те истине изнова морамо учити да бисмо се излечили. Лек је у нашем срцу и, исто тако, у срцу животиње коју називамо свемиром.

Извор: kurir.rs