Vesti

Вулин: Срби су прве жртве исламског тероризма у свијету, идеја Велике Албаније није само српски проблем

Министар одбране Србије Александар Вулин оценио је да је највећа претња за регион покушај прављења „велике Албаније“. Он је за телевизију „Пинк“ изразио забринутост због ћутања међународне заједнице на пропаганду „велике Албаније“.

„Највећа безбедносна претња у региону је покушај прављења „велике Албаније“. Ја то понављам и то се стално потврђује. Покушај прављења „велике Албаније“ не може да погоди само Србију, погодиће и Северну Македонију, Црну Гору. То је нешто што без великог зла не може да се заврши“, изјавио је Александар Вулин за телевизију Пинк.

Он је коментарисао одлуку Хашима Тачија да уведе ново одликовање које ће носити име Адема Демаћија, као и нови спот албанских пропагандиста са картама „велике Албаније“ у оквиру којих су и делови Санџака, изразивши забринутост што међународна заједница на све то ћути.

„Ово не ради Србија, не тражи Србија нечију територију. И опет ћутање међународне заједнице. То је оно што мене плаши. Ово су стари планови Шиптара, тако је било одувек, ми знамо како да се носимо са тим. Али кад међународна зеједница ћути, а пуна су јој уста мира, помирења, споразума, гледања у будућност“, оценио је Вулин.

Запитао се и шта је то, је ли то та будућност у коју треба да гледамо? Је ли „велика Албанија“ будућност са којом треба да се помиримо? Је ли то та сјајна перспектива која је пред нама, да направимо „велику Албанију?“.

Реагујући на изјаву будућег амбасадора САД у Немачкој Дагласа Мекгрегора о нападу НАТО на СРЈ, министар Вулин је рекао да је пуно људи у свету који размишљају, који виде шта се десило и шта се урадило.

„У ери исламског тероризма, Исламске државе, није мали број људи који се врате корак уназад па кажу – ми смо одред ‘Ел муџахедин’ увели у БиХ, прве хришћанске главе које су одсечене ритуално и пред камерама нису пале у Ираку и Сирији већ на планини Озрен у БиХ баш од одреда ‘Ел муџахедин’“, рекао је Вулин.

Вулин је захвалан амбасадору на томе што је рекао јер то јесте истина. Међутима указује да будемо реални, јер политику не чине појединачне изјаве.

Политика државе коју он као амбасадор заступа није таква и не верујем да ће се ту нешто много мењати, али је добро и драгоцено да се чује и да се нешто другачије каже“, оценио је министар одбране Александар Вулин.

Не смемо да ћутимо о српским жртвама
„Не смемо да ћутимо о српским жртвама. Хрватски политичари говоре да „Олуја“ није етничко чишћење. Па шта је? Дајте дефиницију како се то зове када протерате 250.000 држављана своје земље, а успут су сви Срби. Шта је то, ако није етничко чишћење“, нагласио је министар одбране Александар Вулин.

Истако је да је Александар Вучић први српски државник који је имао храбрости да каже да је НАТО агресија и да је „Олуја“ злочин, да то обележи и да настави да се бори за мир, да чува односе у региону, али да не допусти да српски народ буде понижен, да заборавља, да ћути.

Извор: РТС