Vesti

Вучић: Немачка компанија отвара фабрику у Панчеву, просечна плата 1.700 евра

Председник Александар Вучић изјавио је да ће у фабрици ауто-делова коју ће немачка компанија Бросе отворити у Панчеву, бити запослено 1.100 људи, те да ће просечна нето плата бити 1.700 евра.

„Потписали смо уговор са компанијом Бросе и они у Панчеву отварају фабрику електомотора и запослиће 1.100 људи, од тога 460 високообразованих. То значи посао и живот не само за Панчево, већ и за цео јужни Банат, за Ковачицу, Владимировце“, рекао је Вучић након потписивања споразума у области привреде и образовања са немачким компанијама Бросе и МТУ.

Додао је да ће просечна плата у Бросеу бити 2.700 евра бруто, односно 1. 700 евра нето.

Саопштио је и да је са компанијом МТУ у Новој Пазови, која се бави поправљањем и одржавањем мотора за авионе, потписан уговор о дуалном образовању.

„Када смо кренули у причу о дуалном образовању сви су нас критиковали и причали да су то глупости. Али да бисте проценили да ли мотор може да издржи лет, неопходно је три године школовања“, рекао је Вучић.

Вучић је навео да је вредност те две инвестиције укупно око 300 милиона евра, што је огромна корист за целу државу.

Рекао је да је Србија по просечним платама престигла Бугарску и Босну и Херцеговину, те да ће ускоро престићи и Црну Гору.

„Људи који буду у Србији радили у МТУ и у Бросеу живеће боље него у Немачкој. Када буду имали овакву плату онда неће бити потребе да одлазе у другу земљу“, рекао је Вучић.

Оценио је да је људима у Панчеву „упала кашика у мед“ и да ће ускоро квадрат стана у том гарду бити три пута скупљи него у Београду.

Говорећи о компанији Фолксваген, рекао је да је „испричао све што је имао на ту тему и да такве компаније нису „мала деца које треба водити“.

Вучић је казао да је Србија понудила више него све земље које се спомињу као могуће за изградњу нове фабрике Фолксавагена.

„Ми смо понудили више него све те земље. Све што оне понуде, ми ћемо много више“, рекао је Вучић.

Говорећи о Косову, он је рекао да замрзнут конфликт никако није, како је оценио, добар јер неко увек може да га „одмрзне“, као и да нове инвестиције неће долазити негде где је нестабилно.

Немачки министар економије Петер Алтмајер казао је да се сарадња Немачке и Србија покренула и нарасла, те да Немачка предузећа имају око 60.000 радних места у Србији.

Алтмајер је казао да Србија у евроинтеграцијама има добру позицију, али да има неколико проблема које треба решити попут Косова, као и да је о томе потребно разговарати.

„Црна Гора је највише напредовала“, рекао је Алтмајер и додао да верује да ће Србија то све надокнадити, имајућу и виду да је Црна Гора преговоре започела раније.

Алтмајер је рекао да су сви у Немачкој разочарани после прошлонедељног самита ЕУ, јер није одобрен почетак преговора о пријему Северне Македоније и Албаније у ЕУ, и истакао да је уверен да ће наредних месеци бити могуће то преокренути.