Vesti

ВУЧИЋ: Од уторка краћи полицијски час, отварање ресторана и кафића у периоду од 3. до 10. маја, почињу са радом и фризери

Не могу да кажем да ли вирус слаби, а бољи резултати су последица веће дисциплине и да се иде на ублажавање мера, рекао је председник Србије Александар Вучић.

– Важно је да слушамо струку и лекаре, оно што сам видео по данашњим резултатима је да се Војводина и север Србије умирује, Београд је све бољи, добар део Западне и централне Србије такође је све бољи, једино где имамо проблем је околина Ниша. Алексинац, Дољевац, Топлички округ, Дољевци и Алексинац се показао као проблематича, Лесковац је бољи него што је био, такође Смедерево и Смедеравска Паланка су мали проблем. Свуда где смо имали велики прилив људи из иностранства је био проблем – рекао је председник Србије Александар Вучић гостујући у емисији „Време короне“ на ТВ Пинк.

Нема опуштања, али мере ће бити блаже
На питање имали места опуштању, председник Србије је рекао да би свако опуштање могло скупо да нас кошта.

– Оно што је за нас битно и о чему смо причали са лекарима је ублажавање мера. Ми морамо да уђемо атлетским изразом у „пуцањ“ са другим земљама. Прва мера ће бити скраћење полицијског часа, уместо од 17, биће од 18 часова. Што се тиче пензионера, они ће имати од 18 часова до 01 имати пола сата да прошетају, а сами ће моћи да изаберу у које време – рекао је предедник Србије.

Председник Србије рекао је додао да то нису једине мере које ће бити ублажене.

– Крећемо да радимо пуном паром. У року од седам до 10 дана, Парламент Србије треба да се обезбеди да сви добију неопходну заштитну опрему. Позвао бих све грађавинаре да од уторка крену пуном паром на посао, и оне који су на отвореном и оне на затвореном уз наравно прописане мере дистанцирања. Од уторка отварамо готово све занатске радње, сервисне радионице, обућари, кројачи… Све друге радње су предвиђене да се отворе 27. априла наравно ако све буде како треба са короном, уколико се нешто промени повућићемо ове ублажене мере.

Ускоро и тржни центри почињу са радом
Он је додао да ће фризерски салони, салони лепоте и теретане почеће да раде иза 27. априла али уз посебну заштиту.

– Планирамо отварање ресторана и кафића у периоду од 3. до 10 маја али уз прављења дистанце. Међутим, ако крене лошије повући ћемо сва ублажавања мера и вратити на постојеће. Између 4. и 11. маја предвиђено је отварање хотеле, бања, тржних центра, ресторана, кафића, међуградског саобраћаја. Наравно и ту ће бити дистанцирања – додао је Вучић.

Брзо су направљене корона-болнице
Вучић је додао да су реновиране болнице Драгиша Мишовић, ВМЦ, Земунска болница, Градска болница, и додаје да су брзо направили и привремену корона болницу, као и више него довољан број респиратора.

– Идеја нам је да направимо нешто као „дигитално здравство“ у Србији где ћемо да имамо посебан магацин у коме ћемо да имамо опрему за све. За све што може свет да захвати ми ћемо да направимо у наредних годину дана. Показаћемо да смо озбиљнија држава од многих других – рекао је Вучић и додао да је кренула са радом прва фабрика маски у Руми која ће 96 хиљада хируршких маски дневно да производи.

Председник је и најавио да се прекосутра пушта у продавнице четири милиона пари рукавица и маски.

Производимо све осим респиратора
– Ми данас производимо све што нам је потребно. Једино наша земља производи готово све, све осим респиратора – рекао је Вучић и додао да је њих било најтеже набавити.

Како каже, КБЦ „Драгиша Мишовић“ је имао 31 респиратор, а данас има 160 респиратора.

– Машине имамо и за то не треба да брину уопште. Имамо их чак и у резерви – рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да ће увек велики број лекара да буде заражено и то ништа тајно.

– У те људе улажете, школујете их, и када дође до те ситуације, њихов је посао да бране земљу. Ово је свакако удар на њих, ми имамо велики број лекара који су преузели страшан терет на себе, али има и оних који су се склонили – рекао је Вучић и додао да су у једном геронтолошком центру ухватили три жене које напуштају дом, како беже са свог радног места, а требале су да буду тамо у карантину. Имамо фантастичне лекаре и људе широм Србије. То су невероватни људи. Фантастични – додао је Вучић и нагласио да ће када све прође додатно да ојачају здравство.

Како каже, мораће да се изгради нови велики КЦ Крагујевац и имаћемо, додаје, најбољи здравствени систем на свету, макар, како каже, да будемо у 30 земаља на свету.

Почињемо са 6.000 тестирања дневно

Када је у питању летовање, Вучић каже да зна да не може никоме ништа да забрани, али да је рационално да се остане у Србији.

– Многе земље намештају резултате о броју мртвих и заражених. Србија је урадила одлучно брзо и ефикасно све што је било потребно. Нећу да дозволим да они за које знам да су много лошији да се представљају другачије. Неки сада кажу да немају ни један тест, а ми знамо да смо им послали. Нису наши лекари будале, нећу да дозволим да кажу да су бољи од наших лекара, када знам да у региону нема бољих – рекао је Вучић.

Председник је истакао да је немогуће да сутра у три сата немамо нове случајеве преминулих, а они се када умре неко ко је стар и болестан, не сврстају међу умрле од короне.

– Прекосутра отварамо лабораторију у КЦ Србије и у Нишу, ићи ћемо са 6 хиљада тестирања дневно. Београд је данас имао 1.185 тестова и мали број, 83 позитивних – рекао је Вучић и додао да се ту највећи број људи и тестира.

На питање како се осећао када је сазнао да је његов син Данило заражен корона вирусом.

– Не морам никоме да говорим као родитељ како је то када вам је дете зараженом опаком болешћу. Драго ми је да се осећа боље, ја сам поносан и на њега и на Милицу што су помагали пензионерима, он је 11 пензионарских породица обилиазио, а заразио се у тренутку одмора када је скидао маску и рукавице и био са другарима.

Прочитајте ОВДЕ шта кажу хрватски медији о Србији као таоцу Александра Вучића.

Извор: Блиц