Председник Србије Александар Вучић присуствује састанку са представницима Националног конвента о Европској унији, потврђено је из његовог кабинета.

Он је на почетку прве конференције навео да је прва моћ економска, друга војна, а трећа је нешто потпуно ново и произашло за панедмије – здравствена моћ.

„Србија у складу са тим развија најбоље могуће односе са силама и привлачи инвестиције“, каже.

Каже и да су дешавања између Јерменије и Азербејџана порука за Србију.

„Замрзнути конфликти никад нису добри, овај је био замрзнут 30 година и само смо се једно јутро побудили и чули да је почео рат. Друга ствар је да је свет немоћан да уради нешто. Зато је за анс важно да направимо стратегије и безбедности, а да тактике буду такве да будемо спремни да сачувамо земљу, ако било ко помисли да је нападне. Да се то нама не би десило морамо да будемо и фактор одвраћања агресора“, каже.

Када је у питању данашњи састанак каже да је био у току отворен разговор, да се ставови разлику, али да је добра пракса да се разговара.

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је изјаву редитеља Горана Марковића да Вучић власт неће предати без крви.

„Ја не знам какав ће крај да буде било чији, славним или неславним вас чине дела, историја и они који ће да суде. Изложен сам, не смао најбруталнијим нападима, него лажима на које није могуће стићи да одговорите“, каже и даље наводи:

„На моју срећу неће моћи да пронађу ко је изградио толико ауто-путева, толико брзином повећао плате, толико пруга изградио, болница, отворио толико музеја. Што се тиче крви и доалска са власти ми честитамо у пола 10, да вас подсетим како је то било некада када смо их губили- признамо и честиамо“.

Каже и да никада ништа нису бранили крвљу, него чашћу, а акада су се „окупљали испред Председништва“ Вучић наводи да није бежао ни од „батинаша, ни од оних који су упали и заузели Скупштину, пропалице са бејзол палицама који су оградама гађали полуцајце“.

„Нисмо ми убили човека, него они. Убили су Ранка Панића, а ми смо њима допустили да шетају где хоће и кад хоће“, наводи.

Каже да о насиљу и крви причају они „који ни на физичко нису ишли“, а сматра и да то све о њима говори.

„Ми ћемо деморкатски да предамо власт свакоме ко на изборима буде победио, једва чекам да се то деси. Не планирам да идем из ове земље и нисам украо ниједан једини динар , ни варао секундама на РТС-у, намеравам да живим овде и тренирам неку децу и у томе ћу да будем успешан и успешнији од свих њих“, каже он на крају.

Вучић: Никад нисмо били даље од компромисног решења

Вучић се на почетку састанка обратио речима да му је тешко да говори на таквом скупу.

„У Србији у свакој бољи председник од председника, селектор од селектора и редитељ од редитеља, није једноставно говорити о томема о којима сви знају најбоље“, наводи и додаје да ће о својим проценама говорити нешто отвореније, иако не може да буде сасвим отворен“. каже на почетку.

„Оно што је за мене најважније да лажем јесте да желимо да сачувамо мир и стабичност -готово по сваку цену. Случај Јерменије и Азербејџана нам је показао колико су опасни замрзнути односи“, објашњава председник наглашавајући да су се времена променила и да морамо да будемо спремни у сваком тренутку своју земљу да сачувамо“, наводи он и додаје:

У том конфликту видели смо апсолутну немоћ комплетне међународне заједнице. И зато сам против стања замрзнутог конфликта на Балкану“.

Истакао је да је довољно да једна регионална сила каже “протерајте их, нападните их“, и нико ништа не може да уради, сем да изда два саопштења.

„Против сам одржавања замрзнутог конфликта било где на Балкану, укључујучи и натериторији наше земље и од пресудног је значаја да не допринесемо разбуктавању било каквих страсти у БиХ, а не могу да кажем да нисам забринут“.

Наводи и да се поносимо да Србија сама доноси одлуке, а наши најважнији задаци су тешки разговори око ситације на Косову и Метохији.

„Услови су тешки и лоши. Морамо добро да разумемо своју позицију, да инсистирамо на дијалогу ида гледамо како да сачувамо наш народ на КиМ. Срба је око 95.000, имамо и мањи пад одласка, посебно на Северу Косова. Тај живот је живот од данас до сутра јер нико не зна шта доноси следећи дан и јутро. Зато ћемо дати све од себе дати да се приближимо компромисном решењу иако ми се чини да никада даље од тога нисмо били“, каже.

Теме састанка су „Спољна политика Србије“ и „Перспективе дијалога Београда и Приштине“.

Теме састанка су „Спољна политика Србије“ и „Перспективе дијалога Београда и Приштине“.

Представницима медија омогућено је снимање уводних излагања Александра Вучића и координаторке Националног конвента о ЕУ Наташе Драгојловић, која је почела у 10 часова у Палати Србија.

Национални конвент саопштио је јуче да је циљ састанка да се поново покрене дијалог о решавању питања Косова, као и теме спољне политике Србије.

У Конвенту наводе да је састанак део стратешког дијалога који има за циљ да омогући дебату представника цивилног друштва са највишим званичницима Србије о кључним аспектима приступања Србије Европској унији.

На састанку ће говорити еминентни стручњаци за спољну политику, међународне односе и европске интеграције, као и чланови Радне групе Националног конвента за Поглавље 35.