Vesti

ВУЧИЋ: Поштујемо државу Црну Гору, али не можемо да ћутимо на понижавање српског народа

Председник Србије Александар Вучић каже да нема проблем да разговара са председником Црне Горе Милом Ђукановићем о положају Срба у тој земљи, али да се плаши да би тешко разумели ставове и позиције један другог.

„Плашим се да другачије разумемо позицију – он државе Црне Горе и људи које представља, и ја позицију српског народа за коју сам изузетно заинтересован. Тешко да бисмо разумели позиције и ставове један другог“, рекао је Вучић.

Сагласан је, каже, са ставовима да последња дешавања у Црној Гори нису ствар тренутка, већ стратегије, а суштина стратешке политичке битке коју воде поједини политичари у Црној Гори је да се „смањи“ број грађана Црне Горе који се изјашњавају као Срби.

Указао је да ће 2021. године бити одржан попис становништва у Црној Гори, те да би део Срба у попису могао да „нестане“.

Посао Србије је, истиче, да помогне очувању идентитета српског народа, у складу са међународним јавним правом.

За Србију је, додаје, важно да „не ишчили и не нестане спрски народ из Црне Горе“.

Вучић је подсетио да је на последњем попису 28,73 одсто Срба у Црној Гори, а да су последњих десет година ствари ишле лошије по српски народ.

„Срби нису били део власти, нису могли лако да се запосле, постојала је свеукупна кампања у којој је божићни устанак прослављан као херојско дело, а победа у Првом српском рату као чин окупације, где је све било окретано наопачке. У Таквим услвојма су многи су се уплашили и рекли да сачувамо своје породице, могуцност за посао, што бисмо морали да се изјашнајвамо као Срби“, рекао је Вучић.

Међутим, како каже, то се променило у последњих годину и по дана што се види кроз истраживања.

„Раније нисмо могли да пронађемо ни око 15 одсто Срба, данас их има више од 20 одсто“, рекао је Вучић.

Србија поштује Црну Гору

“Србија поштује Црну Гору као државу, али не може да занеми пред оним што се њеном народу дешава”, рекао је Александар Вучић после разговора са представницима српских политичких и културних организација из Црне Горе, који су му, каже, пренели забринутост процесима у Црној Гори.

Вучић је рекао да су му саговорници из Црне Горе пренели бојазан у погледу будућности српског народа у тој држави:

„У том разговору чуо сам чак и страх да неко може да планира да решава проблем са нашим народом на исти начин као што је решавано у другим деловима Југославије. Не верујем, нити желим да верујем да се то планира, али сам забирнут као председник Србије“, рекао је Вучић и указао да у Црној Гори, на пример, предстоји попис становништва, у којем се може догодити да „нестане“ Срба.

„Рекао сам им да ће Србија бити уз свој народ, уз српску цркву, да поштује Црну Гору као државу, али не може да ћути, занеми пред оним што се њеним људима и народу дешава“, нагласио је Вучић.

Рекао је да је Србија српским организацијама, које нису политичке, омогућила помоћ И да ће наставити то да чини, јер је обавеза наше државе чување националног, верског идентитета и српског језика и писма ћириличног.

Он је, после видео конференције са Србима из Црне Горе, рекао да је желео да чује шта они имају да кажу.

Пренео је да су сви, који је требало да буду у Београду, а нису могли да дођу због мера везаних за корона вирус, били на састанку у Српској кући, чију изградњу је финансирала Србија, а која се налази у центру Подгорице и окупља све српске органиазције.

Навео је да су биле присутне све српске организације, од Удружење српских књижевника Црне Горе, до Српског националног савета, али и српских политичких представника.

Истакао је да су по први пут, јер се дешавало да су неки лоше говорили једни о другима, они потпуно уједињени и боре се за опстанак нашег народа.

Најавио је да ће ускоро бити одржан састанак и у Београду, којем ће присуствовати патријарх Иринеј, Милорад Додик, Жељка Цвијановић, додајући да ће до састанка доћи када сви укину мере у вези корона вируса.

Прочитајте ОВДЕ шта је владика Јоаникије ноћас поручио народу у ЦГ.

Извор: ТВ Прва/Танјуг