Vesti

ВУЧИЋ: Појачаћемо присуство полиције у Шиду после упада миграната у куће! Почиње серијска производња пасарса! Куртијев трик неће проћи

“Желимо да оснажимо наменску индустрију да не бисмо морали да купујемо из иностранства опрему неопходне за војску”, поручио је данас председник Александар Вучић и истакао да по први пут почиње серијска производња система „пасарс“.

Вучић је најавио је да ће у наредних 15-20 дана посетити ваљевски Крушик који има 3.127 запослених и да ће Крушик бити сачуван јер је важан је за целу наменску.

Вучић је пренео да је састанак који је раније данас имао са представницима наменске индустрије, био тежак, уз примебду да, поред корона вируса, мигрантске кризе и ситуације у региону, ако се погледа шта се збива око нас по питању наоружавана, сви говоре о Србији и свима Србија смета.

Он је истакао да Хрватска купује „спајк“ ракете, израелске производње, које погађају тенк са неба.

„Ми ћемо, уз додатна улагања, и данашњим у Техничко-ремонтни завод ‘Чачак’ правити врхунске тзв. реактивне оклопе за наше тенкове. ‘Спајк’, погађа са неба, у куполу која обично није заштићена. Иду дотле. Имају и три оклопна батаљона снабдевена моћим ‘патријама'“, рекао је Вучић.

Поред тога, додао је, Албанци се наоружавају на Косову, Црна Гора узима чак 67 возила, Северна Македонија 100 возила.

„Ми гледамо да ојачамо и оснажимо нашу наменску индустрију, да не бисмо морали споља да купујемо. Зато ће војска имати 18 нових ‘Лазара’. Први пут улази у серијску производњу, и немамо више прототип, моћни ‘пасарс’ са бофор стопом, што раде заједно Застава термо, Прва петолетка и ФАП“, рекао је Вучић.

Председник је изразио уверење да ће се додатним финансијским средствима помоћи све фабрике наменске, као и куповину њихових производа, те да ће се осетити „свежа инјекција“ и да 11.000 запослених у тој индустрији неће имати разлога за бригу.

Најавио је да ће у наредних 15-20 дана посетити ваљевски Крушик. Додао је да су Крушикови производи најтраженији, те да ће у тој фабрици бити нових инвестиција, нове капислане, нових ракетних погона, као и да ће радници добити заостале плате.

„Отићи ћу да разговарам са радницима, са пословодством и држава ће посебно да се укључи, да бисмо могли гурамо напред и да војску снабдевамо најмоћнијим наоружањем“, рекао је Вучић.

Он је истакао да из наших фарбика није могло да се набави ништа осим муниције, али да то више није случај, односно да сада први пут почиње серијска производња ствари потребне за војску.

„Хоћемо цео систем да подигнемо, и верујем да ћемо успети у томе“, рекао је Вучић.

Појачано присуство полиције у Шиду због миграната
“Додатне и посебне јединице полиције од сутра ће бити присутне у Шиду, како би у потпуности успоставиле безбедност и јавни ред у том месту, у којем се последњих дана дешавају инциденти са мигрантима”, рекао је Александар Вучић.

Вучић је рекао да последњих неколико дана грађани у Шиду имају проблема због, како је рекао, нервозе код миграната, који су почели да упадају у куће и имања и да је због тога замолио министра полиције Небојшу Стефановића да пошаље посебне јединице полиције, у Шид.

„Видим да су људи у Шиду врло узнемирени јер им упадају све чешће у куће и на имања. Зато сам замолио Стефановића да пошаље посебне јединице полиције, било жандармерије или неке друге специјалне јединице да заведу ред у Шиду, обезбеде мир и да не буду таоци броја мигранта који чекају да пређу на територију Хрватске“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће полиција обезбедити мир за све грађане Србије и Шида.

„Од сутра можете очекивати значајно повећање снага јавног реда и мира који ће упоставити безедну зону за све грађане Шида“, рекао је Вучић.

Радимо све најбоље по питању короне, СЗО нас хвали
“У Србији до сада нема заражених корона вирусом, а наша земља урадила је све најбоље по том питању, због чега нас и хвали Светска здравствена организација”, изјавио је Александар Вучић.

Вучић је тако одговорио на на питање новинара да прокоментарише то што га је Вук Јеремић оптужио да се неодговорно понаша у вези са ширењем корона вируса пошто је, како тврди Јеремић, ситуација озбиљна.

„Да ли треба да отпутујем у Њујорк или на Јамајку, пошто му је (Јеремићу) то најчешћа дестинација, па да солим памет одатле“, запитао је Вучић.

“Нећу да плашим било кога да је то нешто језиво, али јесте болест и морамо се понашати одговорно и озбиљно“, рекао је Вучић додајући да је корона, ипак, вирус налик обичном грипу или мало слабији, а да су највише угрожени старији мушкарци од 75 година и хронични болесници и да ће они бити додатно заштићени.

Каже и да није срећан што у апотеку нико није ушао да није тражио маску за лице и оценио да је у питању ирационални страх.

„То је као што су биле приче о вакцинама, хиљадама мртвих у поплавама, аерозагађењу…, кад прођу као да ништа није било. У ери социјалних мрежа, уместо епидемије имамо инфодемију“, приметио је председник.

Он је одбацио критике опозиције и поручио да је познато како су они озбиљно радили и када је у питању и економија, Косово, Црна Гора, а и пандемија 2009. године када је умрло 137 особа у Србији.

„Сви у опозицији су тада ћутали, јер су били одговорни“, рекао је Вучић и додао да не може да разуме ту врсту мржње према својој земљи и зеље да све буде најгоре.

„Кажу како корона вируса има у свим околним земљама, и да власт лаже да га у Србији нема. Ето видиш нема је“, поручио је Вучић.

Он је рекао да је било неких лажних позива и апеловао на грађане да буду одговорни како би се помоћ пружила онима којима је стварно потребна.

Вучић је навео да је од јутрос имао јако тежак дан између осталог и због тога што је било случајева да су неки, како је иронично рекао шаљивџије, позивали лекаре тврдећи да су дошли из Италије, а испоставило се да нису ни напуштали територју Србије.

Звали су ме лекари наводећи да је било неколико таквих позива.

„Ми пошаљемо људе у скафандерима, онда они напусте место одакле су звали. Неко је мислио да је добар шаљивџија. Немојте да малтретирате лекаре и своју земљу, нема смисла тако се понашати”, поручио је Вучић.

Он је упозорио да је могло да буде и озбиљних случајева, а да су лекарске екипе ишле са опремом и према Лазаревцу.

Вучић је указао да се највише страних држављана који из Италије путују преко наше земље, а можда су заражени.

„Ако негде стану ето нама проблема“, рекао је он и замолио све да се зато одговорно и дисциплиновано понашају.

Куртијева понуда о таксама је покушај преваре
Председник Србије Александар Вучић оценио је да је најава о делимичном укидању такси нови трик Аљбина Куртија и да је изасланик САД Ричард Гренел потпуно у праву када каже да САД не подржавају „полумере“ косовског премијера.

„Дан уочи моје посете САД смислио је да укида таксе, да ја не бих имао тему тамо. Смислио је да ће се таксе укинути дан пре мог боравка у Берлину, седам дана пре његовог и два дана пре великог самита у Бечу“, прокоментарисао је Вучић.

“Смислио је Курти”, додаје Вучић, “да укине таксе на сировине, зато што пшеницу добија јефтиније од Северне Македоније, јер то траже албански бизнисмени како би могли да праве јефтиније тесто”.

„Али српске финалне производе, чоколаде, кекс и прашак, то га не интересује, где би Срби направили профит. Је л си то сам смислио или ти је неко помогао?“, рекао је Вучић и поручио Куртију да те трикове продаје неком другом.

Додао је да ће Србија да сачека и види шта ће даље бити.

„Када буду укинули таксе разговараћемо, а до тада стрпљивост и трпељивост“, рекао је Вучић.

Он је након обиласка реновиране школе „Момчило Настасијевић“ у Горњем Милановцу, одговарајући на питање да ли је за Србију добро што су САД толико заинтересоване за решавање косовског питања, док ЕУ подржава одлуку о делимичном укидању такси, указао да нико од српских државних органа није реаговао на Куртија, зато што су, како каже, желели да погледају све што је рецено да би могли да оцене на правилан начин.

„Нисмо журили као неки, ни као неки медији који су износили како је неко подвио реп и учинио нешто Србији. То је нетачно”, поручио је он.

Уз вашу подршку одолећемо свим притисцима
Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће бити још много изазова у будућности пред Србијом, али да ће држава само уз подршку грађана успети да одоли свим притисцима.

„Добро сте увек разумели у каквој се ситауцији држава налазила. Пред нама је још много изазова у будућности, имаћемо и нове мигрантске кризе и нове вирусе и имаћемо много мука да сачувамо своју земељу и КиМ у Србији. Биће много проблема, али уз ваше поверење и подршку уверен сам да можемо да одолимо свим притисцима“, поручио је Вучић грађанима.

Председник је најавио да ће се градити брза саобраћајница која ће спојити центар Горњег Милановца са ауто-путем „Милош Велики“, како би грађани имали бољу саобраћајну везу до ауто-пута.

Вучић је најавио да ће се урадити и канализација у Такову и Руднику, али и у Прањанима и другим местима, које ће добити бољу инфраструктуру.

„Урадићемо још две школе у Горњем Милановцу на исти начин као што смо урадили ову школу“, рекао је Вучић и подсетио да ће држава реализовати програм развоја Србија 2025.

Поновио је да је Србија у јануара имала раст БДП-а од чак 6,5 одсто и додао да није било корона вируса да би наша земља ове године имала најбољи резултат по том питању у својој историји.

„Ако наставимо вредно да радимо, имаћете значајно увећане плате и пензије ове године и оне ће наставити да расту из године у годину, као и животни стандард грађана“, поручио је Вучић додајући да је циљ да се људи врате из иностранства у Србију и да се млади задрже у земљи.

“Хвала на огромном поврењу и великој подршци, а ускоро ћу опет доћи неке друге објекте да отварам”, додао је Вучић.

Прочитајте ОВДЕ шта ће Србија предузети ако Турска пусти милионе миграната у Европу.

Извор: Танјуг