Vesti

ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОБРАТИО НАЦИЈИ: Још 10 одсто повећање плата здравственим радницима, формираћемо два штаба, померићемо изборе… (ВИДЕО)

Aлександар Вучић је у обраћању јавности рекао да ће плате бити повећане од првог априла свим здравственим радницима – од возача до стоматолога и лекара специјалиста.

Навео је да је то договорено на састанку са премијерком Аном Брнабић, да би се здравственим радницима држава захвалила на величанственом раду у борби са вирусом.

„Такву одлуку донели смо у складу са чињеницом да су нам здравствене установе под најтежим притиском и како би смо очували мотивацију људи који у овим околностима доживљавају страшне притиске, неки чак и претње“, рекао је председник.

Вучић је прецизирао да је од премијерке тражио да буду формирана два кризна штаба у борби против коронавируса.

Први тим, за директну борбу против вируса, према његовим речима, предводиће Ана Брнабић и у њему су још министар здравља Златибор Лончар, покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Шкодрић.

Други кризни штаб, за отклањање економских последица коронавируса, предводиће он сам, а у њему су још министар финансија Синиша Мали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

„У првом кризном штабу су сви лекари које сте ових дана виђали и који предводе борбу против коронавируса, најумнија лица наше медицине и нашег здравства, који ће, заједно са нама, својим знањем и ауторитетом, изнетинајтежи терет ове борбе“, рекао је Вучић.

Указао је да се Србија данас налази у изузетно сложеној ситуацији, као и цео свет, и да први пут после много деценија имамо истовремени утицај једне тешке и велике болести и заразе који је погодило свет и нашу земљу.

Вучић је рекао да се суочавамо са тешком мигрантском кризом, као и кризом са ценама нафте.

„Све то заједно утиче на пад свих светских, европских берзи, на потпуно другачије несолидарно понашање унутар држава и региона“, подвукао је Вучић.

Указао је да је ово први пут да постоји забрана летова из Европе ка САД.

„Вечерас је на пустом њујоршком аеродрому Ер Србија ваљда била једини авион из овог дела Европе. То говори о дубини кризе, коју ћемо морати да пребродимо“, рекао је Вучић.

Оно што грађане највише брине, рекао је, то је здравље.

„Припремали смо се претходних година“, истакао је Вучић подсећајући да је много учињено на обнови здраствених установа.

„Много новца смо уложили и спремније дочекали ове изазове него највећи број земаља. Ми за разлику од неких малих земаља спроводимо тестове. Имамо резултате, мање тешке. Суочавамо се са великом и тешком кризом и неће бити лакше у данима и недељама које долазе“, нагласио је председник.

„Биће све више случајева обољења“

Вучић је напоменуо да ће бити и више случајева инфекције и обољења, а несумњиво и више оних које ћемо да изгубимо, као што смо изгубили у сезонском грипу, кардио-васкуларним обољењима и другим болестима.

„Све можемо да пребродимо само ако будемо јединствени и солидарни“, рекао је Вучић.

Председник је указао да предстоје две врсте битки поводом заразе коронавирусом у којима морамо да победимо, уз оцену да је најважније да слушамо струку, а не политичаре и медије.

„Једна је битка за очување здравља наших људи, а пре свега најстаријих, који су најугрожнији, али који су најдисциплинованији и најодговорнији, али које коронавирус погађа најбрже и нажалост најефикасније“, рекао је Вучић.

Истиче да је зато важно да донесемо све могуће мере у складу са оним шта каже струка.

Извор: РТС