Vesti

ГРЧКА ПРЕД КОЛАПСОМ: Мигранти притискају границе, бацају сузавац који су им дали Турци, на Лезбосу побуна становника! (ВИДЕО)

Након што је турски председник Ердоган дао „зелено светло“ мигрантима да крену пут Европске уније, тачније према грчкој граници, процењује се да у овом моменту у пограничном простору Турске, на грчкој граници, има око 80 000 миграната, који по сваку цену желе да уђу на територију ЕУ. Ситуација се убрзано погоршава на свим деловима границе. Мигранти покушавају прескочити жичану ограду и камењем гађају грчку полицију, а наводно бацају и сузавац који им је дала турска полиција.
Специјални дописник немачког часописа Шпигл Гиоргос Кристидес наводи како је само на граничном прелазу Кастаниес 10. 000 људи, углавном мушкараца, али већином из Авганистана, Пакистана и Сомалије, дакле, немају никакве везе с ратним избеглицама из Сирије.

Мигранти су ноћас с турске стране границе запалили шуму, а грчка полиција је читаву ноћ била у близини како би спречила било какав покушај уласка у Грчку. Грчки премијер Мицотакис тражи помоћ Фронтекса, а суспендовао је и право на азил.

На грчким острвима Лезбос и Киос, који су пуни миграната, локално становништво се организовало и контролише обале, не дозвољавајући бродићима с мигрантима да пристану на обале. По сеоским путевима су патроле које проверавају непознате особе и, ако их има, чланове страних невладиних удружења, које физички нападају и протерују с осртва. Полиције нема нигде, а они су одавно изгубили контролу над деловима осртва. Гиоргос Кристидес пише како је Ердоган већ с овим делом остварио свој циљ.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган потврдио је у суботу у Истанбулу оно што је у петак већ било очигледно.

“Отворили смо капије”, рекао је. Де факто је то био крај избегличког споразума између Европске уније и Турске.

„Турска се не може бринути за толико избеглица. Осим тога, Европа је прекршила своја обећања“, рекао је Ердоган.

Турска говори о 35. 000 миграната који су већ стигли у Европу. То је вероватно претеривање и вероватно је само неколико стотина прешло добро чувану грчку границу.

Шпигл наводи како је Ердоган наредбу да се мигранти упуте ка ЕУ дао у четвртак увече, након што је у борбама у Идлибу погинуло најмање 36 турских војника.

„Током сиријског рата маневрисао је у слепој улици. Ако и даље жели осигурати турску зону утицаја на северу Сирије, потребна му је америчка или европска подршка и зато се одлучио на овај корак. Мало је вероватно да се Европљани желе укључити у сиријски рат који траје већ девет година. Отварањем границе Ердоган сада покушава присилити Европску унију на уступке“, појашњава немачки часопис.