Izbor UrednikaVesti

Давидовић: Покрет је настао из ”главе цијелог народа”, разговараћемо са свима и одлуку о могућој коалицији донијети до 2. августа

Народни покрет је настао “из главе цијелог народа”. Предност Народног покрета је та што га чини преко 95 % нових људи на политичкој сцени Црне Горе, паметних и способних, који до сада нијесу били у прилици да широј јавности покажу колико знају и умију, казао је за ИН4С, никшићки бизнисмен и истакнути добротвор СПЦ Миодраг Дака Давидовић, који је оснивач Покрета.

Народни покрет је израстао на темељима опозиционе групације ”Да свако има”, али је у међувремену проширем новим субјектима. Ко данас чини Народни покрет?

Народни покрет чини група независних посланика, Уједињена Црна Гора, Радничка партија, Демократска српска странка, Михољски збор, Демократска странка јединства, Подгоричка господа, као и велики број слободомислећих интелектуалаца, који представљају народ, одлучан у намјери да побиједи на предстојећим изборима. Покрет ће бити конституисан до четвртка, 30. јула, након чега ћемо имати разговоре са свим заинтресованим политичким субјектима у вези заједничког наступа на изборима, док ћемо одлуку о могућој коалиицји донијети до 2. Августа.

У условима кад велики број опозиционих групација ”јуришају” на исто бирачко тијело, које својство и квалитет видите као пресудно за избор Народног покрета од стране ”традиционалног” опозиционог бирача?

Овај покрет је настао “из главе цијелог народа”. Предност Народног покрета је та што га чини преко 95 % нових људи на политичкој сцени Црне Горе, паметних и способних, који до сада нијесу били у прилици да широј јавности покажу колико знају и умију.

Предност овог покрета је и та што нема обавезе ни према коме, осим према народу и Господу!

Након неуспјелих преговора о јединственој опозиционој листи, те након формирања коалиције око Демократске Црне Горе, на сцени су остали Демократски фронт, СНП и Народни покрет за које још увијек није извјесно како ће наступити на изборима. Како Ви видите, шта је оптималан формат изласка на изборе ове три групације у односу на очекивања опозиционе јавности?

Наш циљ није отимање било чијих бирача, наш циљ је да задобијемо повјерење оних грађана Црне Горе, који до сада нијесу излазили на изборе, оних грађана који до сада нијесу имали повјерења ни у једну понуђену политичку опцију, као и свих оних грађана разочараних у резултате политичких партија, које су биле њихов досадашњи избор.

Патријарх Иринеј, Владика Јоаникије и Дака Давидовић

Режим ће и она овим изборима извјесно употребити већ уходане системе: уцјена, потплаћивања, злоупотребе државних ресурса… Међутим, поврх свега тога, ми се већ налазимо у зони епеидемиолошке катастрофе са потенцијално несагледивим последицама. Како видите одржавање избора у оваквим условима?

Став Народног покрета је да се предстојећи избори морају одложити. Наиме, евидентно је да је, у интересу очувања позиција на власти, направљена недопустива и погубна веза између актуелне власти и појединих, наводно, струковних медицинских тијела, која има за циљ да се газећи преко људских живота дође до још једне изборне побједе.

Ту прије свега мислимо на Институт за јавно здравље који даје препоруке, од којих огромну већину љекара подилази језа и хвата стид, јер се покушава занемарити опасност која се надвила над грађанима Црне Горе. Спроводећи овакве препоруке, Национално кородинационо доноси одлуке које нико, изузев њих, не разумије, а које су смртно опасне. Због тога ово тијело треба распустити и формирати ново, у које би грађани имали повјерење, тијело у којем би била доминантна ријеч медицинске струке и у које би, по принципу договора између тренутне скупштинске већине и тренутне мањине, ушли слободни љекари, професионалци, доказани стручњаци, којима је Хипократова заклетва на првом мјесту.

У једном тренутку, Црна Гора је била затворена, а имала је свега 320 случајева коронавируса, сада је та бројка изнад 2000, али се чини да режим просто „срља“ у изборе? 

Ово безглаво јурење у изборе открива много манипулисања и прилагођавања свега, па и наших судбина, нечијем науму да се избори одрже, и по цијену људских жртава. Међутим, људски живот је прије и изнад свега!

Грађани су с правом незадовољни јер виде да им је све ограничено, изузев гурања у изборе, за које је већ јасно да ће бити најнепоштенији и најнеслободнији до сада.

Да ли може ико, ко хоће да буде искрен и према себи и према другима, замислити да би једна Италија или Шпанија у тренутку када су имале највише обољелих у Европи, организовале парламентарне изборе? Но, власт у Црној Гори селективно примјењује европске стандарде, на које се стално позива, у зависности какви су јој политички интереси. Црна Гора данас има највећи број заражених особа у односу на број становника, али извршна власт прелази преко те чињенице, као “преко плитке воде”.

Дакле, ако су нам људи на првом мјесту и ако њихови животи представљају светињу свакоме, па и онима који се баве политиком и јавно одговорним послом, једина исправна одлука би била да избори буду одложени. Истовремено, до стицања услова за нормално одржавање избора, морала би се организовати и оформити Влада народног спаса, која би створила услове за прве слободне, фер и поштене изборе у Црној Гори.

фото: Драган Николић, ИН4С

Јасне су намјере извршне власти, која сада циљно уноси страх, да би утицала на изборни процес, јер вјерује да ће тиме смањити излазност бирача на историјски минимум, како би обезбиједила побједу кроз систем “сигурног гласа”, који спроводе према сиромашним и уплашеним појединцима.

Дужност Народног покрета је да ово грађанима саопшти, не зато што нијесмо спремни за изборе и што сумњамо у народну вољу, већ зато што је истина изнад свега, а људски животи су једино благо које нам је још преостало, па се ради личног интереса нико не смије играти здрављем народа и судбином Црне Горе!

Како год било, оног тренутка када наш покрет побиједи, заједно са онима који дијеле увјерења и жељу за бољим животом свих грађана Црне Горе на, ни у ком случају нећемо чинити освете и прогоне политичких неистомишљеника. Само закони и Устав “имају право да се свете“ онима који их данас безобзирно крше и поништавају. Ово морају знати сви, а посебно појединци који су своју струку, свој љекарски позив, подредили наређењима политичара и партијских другова.
Нико нема право да преко лешева обећава свијетлу будућност народу!

ИЗВОР: ИН4С