Izbor UrednikaVesti

Дачић се нуди Вучићу као неудата млада принцу – Шта је Дачић све рекао и урадио да остане у власти

Председник СПС Ивица Дачић по сваку цену жели да и у наредне четири године остане део владаћујуће коалиције, а да не преферира опозициони статус отворено је рекао данас у изјави за медије после састанка са председником Србије Александром Вучићем. Да нема тог принципа који би га евентуално одвојио од фотеље у будућој влади, показују и Дачићеви потези након протеста у Београду, али и низ његових и изјава других функционера СПС, који су се чак и у сукобима својих страначких колега ставили на страну напредњака.
Социјалисти на изборима нису остварили очекивани изборни резултат, док је СНС у ситуацији не само да самостално формира власт, већ и да у њу узме и СПАС Александра Шапића, који не крије да би волео да буде део будуће владе. Тако се Ивица Дачић нашао у незгодној ситуацији, посебно после “брљотина” појединих функционера СПС, од којих су неки, попут Ивице Тончева на локалу ушли у отворени сукоб са СНС, због чега је председник Општине Сурдулица јавно претио блокирањем путева на југу Србије.

Лидер социјалиста је Тончева натерао да се извини Вучићу, док је са позиције саветника у најкраћем могућем року сменио Петра Шкундрића, након што је откривено да је његов син учествовао на протестима у Београду. Смењена су и два члана СПС из Инђије који су такође протестовали, а један од њих навео је за Нова.рс да је годину дана био жртва тортуре СНС, те да је услов да његов супруга остане на радном месту у Општини био да изађе из странке.

А како је Дачић покушао да “испегла” ствар са Александром Вучићем показује и низ његових изјава које је дао претходних дана:

1. Желе да нас одвоје од СНС (14. јул)

“Веома је важно да се схвати да је свима онима који желе да дестабилизују Србију и сруше Вучића саставни део стратегије одвајање СПС од Вучића и СНС”, рекао је Дачић медијима. Звучи више као заплет латиноамеричке сапунице него као озбиљна политичка платформа. Али, то је био само почетак.

2. Натерао Тончева да се извини (15. јул)

Председник Социјалистичке партије Србије и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да се сваки дан чује са председником Србије Александром Вучићем, као и да је свог потпредседника Новицу Тончева натерао да се извини лидеру Српске напредне странке након што је овај запретио блокирањем аутопута на југу Србије ако социјалисти изгубе још неко место директора јавног предузећа.

3. Ко је против Вучића тај је против СПС (16. јул)

Председник социјалиста потпуно је претходних дана ставио знак једнакости између СПС и Александра Вучића. Не чак ни СНС, него персонално председника Србије. То је у интервјуу за ТВ “Курир” овако формулисао: “Ко је против Вучића, он је против СПС. Ако Вучић неће са нама, то је друго питање, али ако СПС хоће да напада Вучића, ја у томе нећу учествовати”.

4. Не знам каква је концепција, али може (18. јул)

Само два дана пре састанка у Председништву, упитан како ће влада бити конципирана и да ли очекујете велике промене међу људима који су водили ресоре, Дачић је рекао да “не зна каква је концепција” председника Вучића, али да је коалиција упркос томе “спремна да буде у његовом кабинету”.

5. Власт или опозиција – нама је свеједно (19. јул)

“Да ли ће СПС бити у власти или опозицији, свеједно је што се тиче наших државотворних ставова”: и то је стигао да изјави лидер социјалиста дан пред састанак са председником. У тренутку када би требало да покаже снагу и прикаже своју странку као чврстог партнера СНС или као опасног противника у опозицији, овим изјавама је – наизглед без потребе – додатно ослабио позицију социјалиста.

Ђорђе Вукадиновић, уредник Нове српске политичке мисли, наводи за Нова.рс да је све ово што Дачић чини једним делом представа који смо гледали и после претходних изборних циклуса, као и да је на то “додато још адреналина да би тај ријалити био занимљивији”.

“То смо у блажој форми гледали 2014. и 2016, а онда и након београдских избора 2018. Неки из СНС прозивају социјалисте, а Дачић се на то умиљава, пегла и лиже. Постало је већ дегутантно. Александар Вучић и СНС имају склоност да шиканирају све, почев од коалиционих партнера. То очигледно раде са уживањем. Са друге стране, нисам сигуран да то што ради Дачић, ради са уживањем, односно да ли је упитању садо-мазо однос или политичка игра”, каже Вукадиновић.

Он каже да верује да ће СПС бити и део будуће власти, иако то делује нелогично, после свих напада из СНС.

“Мислим да је осим задовољства, мотив напада напредњака да се СПС још мало ‘ошиша’ за неки ресор, како на републичком нивоу, тако и по дубини – од покрајине до локала. Уколико би СПС отишао у опозицију, социјалисти би остали без пола странке, а Вучићу би и тако ослабљени потенцијално били незгодни противник”, оцењује Вукадиновић.