Izbor UrednikaTopVesti

ДА ЛИ ЋЕ ОВАЈ ПОДУХВАТ УСПЕТИ ДА ОДБРАНИ ЕВРОПУ?! Ево како изгледа „заштита од инвазије азијатско-субсахарских елемената“ (ФОТО/ВИДЕО)

Грчка је почела да подиже гигантску челичну ограду дужине 27 км и војне осматрачнице у Евросу, ударној тачки тзв. Балканске мигрантске руте на граници са Турском. Пројекат ће бити завршен у априлу 2021. и по висини превазилази друге ограде у Европи и на граници САД и Мексика.

Граница Грчке и Турске (Фото:geetha.mil.gr)

„Подизање ограде у Евросу је најмање што смо могли да учинимо како би обезбедили границу и учинили да се становници Евроса осећају сигурније“ рекао је премијер Грчке Кирјакос Мицотакис 17. октобра приликом обиласка радова у том региону.

Радови вредни 63 милиона евра подразумевају постављање челичне баријере високе пет метара опасане бодљикавом жицом и осам нових осматрачница које ће користити оружане снаге Грчке. Нове баријере ће служити за спречавање илегалних прелазака границе и спречавање поплава.

Пројекат води Министарство цивилне заштите Грчке а изводи конзорцијум четири грађевинске компаније.

Поред изградње нове, унапредиће се мрежа постојећих ограда са челичним ојачањима у висини од 4,3 метра што је у рангу баријере каква се налази на граници САД и Мексика.

Биће и модернизовано постојећих 57 војних осматрачница у региону Евроса са термовизијским камерама.

Грчка влада ангажовала је додатних 400 пограничних полицајаца за чување региона Евроса, 800 у источном Егеју и 480 у другим деловима хеленске републике.

Еврос је у фебруар и марту 2020. био поприште незапамћене безбедносне и хуманитарне кризе. Незадовољна политиком ЕУ Анкара је одлучила да отвори границу за избеглице и мигранте, помажући им да дођу до Евроса. Грчка је одговорила ангажовањем војске и проглашењем ванредног стања у том региону, оптужујући Турску за злоупотребу избеглица.

Инциденти су кулминирали разменом сузавца и шок бомби грчких и турских снага безбедности. Хиљаде миграната који су покушавали да пробију граничну ограду потом су повучени у избегличке центре. У Турској се налази око четири милиона избеглица и миграната из Сирије и других делова Азије и Африке.

Европска унија је подржала Грчку у напорима да се спрече илегални преласци границе. Поред снага Фронтекса у Еврос су априлу по први пут упућене елитне специјалне полицијске јединице више земаља ЕУ о чему је Балканска безбедносна мрежа детаљно извештавала.

Извор: balkansec.net