Izbor UrednikaTopZivot i Stil

Дебакл невиђених размера: Милијардери у шоку, какве везе с тим има један Бугарин

Досад невиђени преокрет на њујоршкој берзи главна је тема светских медијa. Готово сви извештавају о „покрету“ малих инвеститора организованих на друштвеним мрежама који су успели да великe играчe на Волстриту доведу до губитака који се броје у милијардама долара. Како им је то успело и какве везе с тим има један Бугарин?

Трговина акцијама на берзи подразумевала је и праксу у којој велики играчи заузимају такозване кратке позиције, тачније „позајмљују“ акције за које су уверени да ће падати, тргују њима и потом их „враћају“ успут зарађујући велике суме. Исход ове устаљене праксе сада су променили мали инвеститори који су трговали акцијама компаније „ГејмСтоп“ преко апликације „Робин Худ“.

Шта се заправо догодило?

Мали инвеститори, окупљени на друштвеним мрежама, почели су масовно путем апликације за трговину акцијама „Робин Худ“ да купују акције компаније „ГејмСтоп“.

Тај ланац продавница видео-игара и осталих потрепштина за гејмере погођен пандемијом вируса корона нашао се најпре на мети великих играча на Волстриту који су почели да му „скраћују“ акције. То углавном доводи до још већег обарања цена акција и омогућава добру зараду богаташима.

Међутим, масовном куповином мали инвеститори успели су да цену акција „ГејмСтопа“ вину у висине, што је велике играче натерало да се ухвате за главу. Уместо да цене акција падну и они зараде милионе, сада су принуђени да „позајмљене“ акције које су продали, купују и по вишеструко већој цени како би их „вратили“. Када су и они почели да их откупљују, цена је, услед потражње, све више расла и изгубили су на милијарде уложених долара.

Какве везе има један Бугарин са тим?

У центру скандала који је погодио хеџ-фондове на њујоршкој берзи нашла се апликације „Робин Худ“.

Та апликација за трговање акцијама настала је 2013. године са мисијом, како преносе медији, да учешће на берзи омогући апсолутно свима без провизије.

Кооснивач апликације је милијардер Владимир Влад Тенев, бугарско-амерички предузетник. Рођен у Бугарској, са родитељима се у САД преселио када му је било пет година. Одрастао је у Вашингтону, а дипломирао је на Станфорду где је упознао Бајџу Бата са којим се касније упустио у пословни пројекат „Робин Худ“.

Вредност „Робина Худа“ је 2018. достигла шест милијарди долара, а њена популарност је расла.

Међутим, апликација која је требало да буде синоним за слободно тржиште сада се нашла на мети оштрих критика.

Када је дошло до наглог скока цене акција „ГејмСтопа“, апликација „Робин Худ“ забранила је трговину тим акцијама, што су корисници схватили као стајање на страну великих Волстритових играча.

Појавио се и додатни бес. Неки корисници су пријавили да им је дозвољено само да затворе своје позиције, али пошто нико није могао да купи акције, ови корисници су изгубили огроман профит.

Онда је уследила и цензура на друштвеним мрежама.

Прво Редит, потом и Фејсбук

Када је почела цела ујдурма са забраном трговине акцијама „ГејмСтопа“, на Редиту је укинута група која је на тој платформи окупљала мале инвеститоре, оптужујући их за „говор мржње“. Дан касније, ни Фејсбук им није остао дужан.

Популарна група за четовање о трговини акцијама на Фејсбуку је угашена због наводних кршења правила која се односе на „сексуално искоришћавање“, изјавио је за Ројтерс Ален Тран, оснивач групе са више од 157.000 чланова. Он је оптужио институције за покушај освете за дебакл са акцијама „ГејмСтопа“.

Милијардери у трансу

Милијардер и извршни директор једног хеџ-фонда са седиштем у Њујорку Леон Купер огласио се критиком на рачун малих инвеститора са апликације „Робин Худ“ који су куповали акције „ГејмСтопа“. Купер их је назвао губитницима којима новац од државне помоћи служи да се коцкају на берзи.

„Проблем су људи који седе код куће и узимају чекове од владе и тргују акцијама“, рекао је Куперман.

Он је за Си-ен-би-си навео да су акције „ГејмСтопа“ прецењене јер постоје шпекуланти који се играју.

„Трговина преко апликације „Робин Худ“ је игра губитника, а људи који су у то укључени немају појма шта раде“, додао је.

Како било, ти „губитници“ успели су да надмудре и наискусније играче на Волстриту да наседну на свој стари трик и учинили их правим губитницима на свом терену.