Uncategorized

ДОГОВОР ВЕКА: Шта тачно предлаже Трампов мировни план за Израел и Палестину (ФОТО)

Мировни план за Блиски исток под називом „Визија за мир – концептуална мапа“ који је представио амерички председник Доналд Трамп предвиђа услове под којима би палестинска држава могла бити призната. РТ се удубио у „договор века“ на 180 страница да би видео шта се унутра налази.

„Визија мира, просперитета и светлије будућности од самог почетка се сматра најбољим, најреалнијим и најдостижнијим исходом за стране“. Пише да 700 или више резолуција Генералне скупштине УН-а и више од 100 резолуција Савета безбедности нису успеле да донесу мир, док су споразуми из Осла из 1993. године оставили превише нерешених кључних питања, „укључујући, између осталог, границе, безбедност, избеглице и Јерусалим”.Трампова визија решава сва та питања – углавном повезано са Израелом.

Безбедност

„Реално решење омогућило би Палестинцима сву власт да управљају собом, али не и моћ за претње Израелу“, наводи се у документу на самом почетку. Стога би свака палестинска држава морала бити у потпуности демилитаризована.

Палестина не би имала право да „развија војне или паравојне способности“ без одобрења Израела. Такође би јој били забрањени било какви безбедносни или дипломатски аранжмани са другим земљама без израелског пристанка.

Израел би задржао право да „демонтира и уништи сваки објекат у држави Палестини који се користи за производњу забрањеног оружја или у друге непријатељске сврхе“ и води контролу над „свим међународним прелазима у државу Палестину“.

Такође, као предуслов за признавање, Палестинска управа би требало да одустане од свих предстојећих или планираних правних поступака против Израела, САД-а и њихових грађана пред Међународним кривичним судом, Међународним судом правде и свим другим судовима.

Границе

На страници 45 је представљена „концептуална мапа“ као основа за преговоре која је осмишљена да се бави „духом“ Резолуције 242 Савета безбедности УН-а, која се тиче палестинских територија које су претходно држали Египат и Јордан, а које је потом заузео Израел у рату 1967. године, односно Западна обала и Газа.

Мапа одражава став САД-а да Израел није законски обавезан да Палестинцима обезбеди 100% територије пре 1967. године, већ ону која је „разумно упоредивих величина“. На мапи је палестинска држава готово у потпуности окружена Израелом да би се одговорило на „безбедносне захтеве“, јер како је горе наведено, Израел добија потпуну контролу над палестинским границама.

Како је наведено у плану„избегавају се присилни премештаји становништва било Арапа или Јевреја“, са више енклава унутар енклава, међусобно повезаних путевима, тунелима или надвожњацима. Такође се предвиђају „саобраћајне везе велике брзине“ за Палестинце, али није јасно шта би то могло значити, јер у САД-у не постоји таква инфраструктура.

Израел је већ саопштио да ће у основи анектирати пругу уз јорданску границу и друга подручја која су му додељена планом, истовремено обустављајући у наредне четири године све активности насељавања у областима предвиђеним за Палестинце, како би им се дало времена да донесу свој избор .

Јерусалим

Подељен примирјем 1949. године између Израела и Јордана, Јерусалим је у потпуности под контролом Израела од 1967. године. Израел је званично анектирао цео град, а Трамп га је признао у децембру 2017. године, али не и УН.

План Јерусалим третира као израелску престоницу са слободом приступа светим местима свим верским заједницама, те се предлаже да палестинска престоница буде „у делу источног Јерусалима који се налази источно и северно од постојеће безбедносне баријере, укључујући Кафр Акаб, источни део Шуафата и Абу Диса, те би се могао звати Ал Кудс” или било како другачије, ако то Палестина жели (стр. 21).Избеглице

Једно од тешких питања било је и питање палестинских избеглица, расељених од 1948. године. Трамп у плану тврди да је „скоро исти број Јевреја и Арапа расељен у арапско-израелском сукобу“, али док су Јевреји добили држављанство и које је примио Израел, Палестинци су их „сурово и цинично држали у забораву да би сукоб одржавали у животу“.

Палестинске избеглице неће имати право на повратак у државу Израел.

Палестинцима ће се дати могућност да траже држављанство у палестинској држави, да се интегришу у земље у којима тренутно живе или да се преселе у трећу земљу. Успоставиће се „великодушно поверење“ које ће то испратити.

Шаргарепа и штап

Велики део документа се заправо односи на економске подстицаје за Палестинце, укључујући другу половину на 95 страница у којој се наводи предлог који је смислио Трампов зет и саветник Џерд Кушнер, а који је представљен прошле године у Бахреину. Детаљни план предвиђа како Палестинци треба да оформе владу, друштво, економију, образовање, здравство итд.

Све у свему, Палестинцима је обећан милион нових радних места, милијарде долара инвестиција које ће их извући из сиромаштва и држава коју могу назвати властитом, ако пристану на необичан облик ограниченог суверенитета који је подређен израелским безбедносним интересима. Такође, тражи се препознавање Израела као јеврејске државе, одустајање од свих територијалних претензија, као и реорганизовање целокупног друштва у складу са западном либералном демократијом.

Док су Трамп и израелски премијер Бењамин Нетанијаху похвалили предлог као „договор века“, све палестинске фракције већ су га по објављивању осудиле као мртвог.

Дoналд Трамп (Фото: flickr. com)

izvor: pravda.rs