Vesti

Дритан Абазовић: „Албански четник“ постао је синоним за борбу против организованог криминала, против сам отпризнавања Косова, не треба се враћати у прошлост

Услов наше коалиције је експертска влада, да нас представљају стручни, достојанствени људи. Режим ће учинити све, мафија ће учинити све да се то не деси, каже вођа коалиције Црно на бијело и Албанац у чијим је рукама будућност Црне Горе.

Услов наше коалиције је експертска влада, да нас представљају стручни, достојанствени људи. Режим ће учинити све, мафија ће учинити све да се то не деси. Покушаће на све начине да изазову инциденте. Наша обавеза је да покажемо мудрост, одговорност.

Ово у интервју ексклузивно за Курир каже Дритан Абазовић, носилац листе Црно на бијело, која је са четири одборника одлучујући тас на ваги за формирање нове владе Црне Горе.

– У овом тренутку поражени су само мафија и организовани криминал. Грађани ниједне верске, националне, политичке организације не смеју имати осећање поражености – каже Абазовић.

Појавили су се гласови који тврде да ћете тешко формирати власт с Демократским фронтом и да ћете се придружити ДПС Мила Ђукановића?

– Наша платформа је од почетка јасна, за нас су гласали људи који желе промене, промене су се десиле и ми то нећемо изневерити. Упркос стотинама позива, упркос хиљадама порука које сам примио у претходном периоду. Упркос позивима из међународне заједнице, позивима мојих колега из региона, дајем реч да Дритан Абазовић и коалиција Црно на бијело неће подлећи ниједном притиску.

Један пријатељ, који живи овде у Црној Гори и који се изјашњава као Србин и свим срцем је уз опозицију, рекао ми је нешто слично – Дритан је последњи који ће издати! Бојите ли се издаје у редовима опозиције?

– Не знам о каквој је врсти издаје реч? Дакле, Дритан никад ништа и никога није издао и све што је рекао у политичком животу, остао је доследно иза тога. Једино ко може да изда јесу они који су и раније издавали, а било их је, чини ми се, из свих опција, то су људи подложни притисцима. Код нас притисци не пролазе, врло јасно знамо шта желимо.

Пре четири-пет година Мило Ђукановић вам је рекао у једној расправи да сте – битанга. Шта ви данас кажете Ђукановићу?

– Ништа! Свако има свој морал и свој начин комуникације с колегама и посланицима. Мислим да је то ствар и кућног васпитања, он је то рекао, мислим да је ту показао нервозу и мислим да је то био почетак његовог краја. Ево, мало се дуже сачекало, али десило се.

Је ли вас позвао да вам честита победу на изборима?

– Не. Апсолутно не. Немам комуникацију а њим.

Како се осећате када вас назову „албанским четником“?

– Увек се осећам добро, и кад ме хвале и кад ме нападају. „Албански четник“ постао је синоним за борбу против организованог криминала и корупције и радује ме што многи људи који су по националности Црногорци и Срби почињу сада да говоре: „Ја сам албански четник.“ Ако је албански четник синоним за промене, нека то остане део ове кампање.

Колико ће бити тешко саставити нову владу?

– Биће тешко. Биће изазовно зато што се први пут дешавају промене. Сигурно је да ће то бити трновит пут, али то је што је. Не бих волео да грађани имају очекивања да ће се то десити преко ноћи и да ће се десити одмах. Треба донети праве одлуке, време изискује мудрост, власт ће покушати све да то саботира…

Имају у томе богато искуство…

– Тако је. Можда и изазивањем инцидената, можда и физичком принудом, на све треба рачунати. Сигуран сам да ћемо на крају успети и обрадовати грађане.

Академик Матија Бећковић је рекао да када би сад „Дритан Абазовић, Албанац, дошао у Београд, српска омладина би га носила на рукама“. Шта кажете на ове речи, хоћете ли доћи у Београд?

– Нисам фан Матије Бећковића и нисам фан његових изјава, нарочито из прошлости. Прочитао сам његову изјаву, не треба нико никога да носи, сви радимо најбоље што знамо. А ја ћу радо доћи у Београд, исто као што врло радо путујем у све земље региона. Радујем се сусретима с људима, треба нам више помирења. Мислим да томе дајем велики допринос. Радујем се и доласку у Београд и у сваки други град региона.

Како помирити посвађану Црну Гору? Црну Гору и Србију?

– Личним примерима је најбоље показати да народ није посвађан, већ да власт из личних интереса дели народ. Ако будемо више радили на интеграцији, лако ћемо се разумети. Када нема циљане медијске пропаганде против некога, кад стегнете руку људима који другачије мисле, није циљ да се боримо за Албанце, Србе, Црногорце, него за људе. Односи Црне Горе и Србије су напети зато што је то био интерес гарнитуре која је досад била на власти. Сигуран сам да је један од важнијих националних интереса Црне Горе да има најбољу могућу добросуседску политику.

Наслови у београдским медијима данас – „Албанац Дритан Абазовић одлучује о будућности Црне Горе“! Како се осећате у овој улози?

– Ако ми је припала та одговорност коју нисам очекивао, да ћу одлучивати о будућности Црне Горе, прихватам изазов. Живео сам за дан да се десе промене.

Шта је ваш сан?

– Црна Гора у Европској унији, да буде помирена и да има много већи животни стандард него сада. Сигуран сам да тај сан може постати јава ако се будемо одговорно понашали у будућој влади Црне Горе.

Ако се у будућој влади Црне Горе нађе на дневном реду питање повлачења признања Косова, како ћете реаговати?

– Наравно да ћемо бити против, а мислим да се то питање и неће наћи на дневном реду зато што је то нешто што смо завршили, не треба се враћати у прошлост. Очекујем чак да Београд и Приштина у догледном времену нађу заједнички језик и договор који би смирио тензије и омогућио процес помирења. Мир нема цену. Овде сви желе мир, никоме овде није до рата, него до живота, бизниса…

По чему ћете се разликовати од оних који су до сада владали?

– Циљ је да се разликујемо по свему. Да радимо у интересу грађана, да не будемо бахати, да не будемо расипници, да не будемо посвећени личном интересу, да будемо стручнији, ефикаснији. Да будемо помиритељски настројени према свим верским заједницама, да будемо другачији по свему.

КВАРЕЊЕ НА ВЛАСТИ

Нећу владати 30 година

Бојите ли се да ће вас власт покварити?

– Бојим се мало, зато бих волео да не останем претерано дуго у политици. Поносан сам и срећан што са колегама дајем допринос позитивним стварима и позитивној трансформацији Црне Горе.

Да ли ћете ви владати Црном Гором 30 година?

– Апсолутно нећу владати 30 година. Некако ми више лежи опозиција него власт, власт никад нисам ни био, ни пробао. Мислим да нико не треба да влада 30 година, а у Црној Гори после Ђукановића нико не сме да влада дуже од два мандата, а најбоље је да влада један.

Извор: politika.rs

Ознаке: