Izbor UrednikaVesti

Епископ Јоаникије: Мирно сменити власт која је увела безакоње (видео)

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије позвао је грађане Црне Горе да изађу на предстојеће парламентарне изборе и да у миру смене власт која је, како је навео, увела безакоње. Владика Јоаникије је тај позив упутио у среду увече, обраћајући се окупљенима испред манастира Ђурђеви ступови након литије у Беранама.

„Увек је било часно и нема ништа часније него борити се за слободу, посебно за слободу вере. А када треба да се боримо за слободу на такав начин да сменимо власт која чини безакоње! Ону власт која је заслужила да је њен народ смени“, поручио је епископ Јоаникије.
Он је истакао да је то „часна, мада никада лака борба“.

„Али знамо да се свака власт која је гонила Цркву и свака држава која је гонила Цркву, распала. То треба сви да знају. Распао се и моћни Совјетски Савез који је седамдесет и нешто година гонио цркву и Црна Гора ако мисли да опстане, треба да свима омогући једнака права и слободе, а ми не тражимо ништа више него да будемо равноправни у својој држави са осталим верама. Не можемо дозволити да наша вера буде дискриминисана и мањих права него друге вере у Црној Гори“, рекао је епископ Јоаникије.

Он је навео да се борба за одбрану светиња води истином, правдом, чистом савешћу и слободом, нагласивши да ће она „уродити плодовима доброте и љубави и слогом братском у Црној Гори“.

„Пре нешто више од годину дана власти Црне Горе су већ биле решиле да нас збришу са лица земље. Да нас нема. Хвала Богу, има нас све више. Предвидели су да нас гоне, као реметилачки фактор који угрожава Црну Гору, а видимо да они својим радом и својим поступцима и злим намерама угрожавају саме темеље Црне Горе на којима ја она сазидана“, навео је владика Јоаникије.

Цео свет се, како је рекао, диви борби за слободу вере и одбрани светиња.

„Ево, већ осам месеци од када је наш народ, већински народ православне вере, на улици јер га је власт изопштила, али, многи који гледају вас како се савијате и чините овај велики свети сабор око наших светиња, сви који вас виде, желели би да буду са вама и јесу са вама. Цео српски народ гледа у вас, али и други православни народи се вама диве и само треба истрајати у овој борби. Ова борба се води не оружјем, не дао Бог, него се води истином и вером, правдом, чистом савешћу и слободом“, навео је епископ Јоаникије, ког су окупљени поздравили аплаузом и скандирањем „Владико соколе, бранићемо светиње“.

Извор: rs.sputniknews