Izbor UrednikaTopVesti

Ердоган: Отварањем амбасаде у Јерусалиму Приштина издала мене и муслимане

Обећање Приштине Израелу да ће отворити амбасаду у Јерусалиму наишло је на жестоке критике у Турској, а председник Реџеп Тајип Ердоган верује да је тзв. Косово издало и њега и муслимански свет, наводи шведски лист „Дагенс нихетер”. На недавно успостављање дипломатских односа Израела и тзв. Косова и отварање косовске амбасаде у Јерусалиму такође је реаговало и Министарство спољних послова Палестине, оценивши тај чин као разочаравајући и позивајући Приштини да поништи одлуку о отварању амбасаде у Јерусалиму.

„Споразум који је Косово потписало са окупаторском државом (Израел) и изјава о намери да отвори амбасаду у окупираном Јерусалиму корак је који је у супротности са свим оним што Косово покушава да учини да би убедило свет да га призна”, наводи се у саопштењу палестинског министарства, преноси Економија онлајн.

Израел и Косово су званично успоставили дипломатске односе 1. фебруара на онлајн свечаности.

Израелски министар спољних послова Габријел Ашкенази је тај дан назвао историјским и захвалио САД на њему, а затим открио плочу са натписом „Амбасада Републике Косово у Јерусалиму, Израел”.

Признање Косова од стране Израела је део споразума између Приштине и Београда у чему је посредовала администрација Доналда Трампа у септембру прошле године, преноси Танјуг.

Споразум је такође обухватио узајамно признање између тзв. Косова и Израела, као и посвећеност Београда и Приштине да успоставе своје амбасаде у Јерусалиму.

Тзв. Косово је прва држава с већинским муслиманским становништвом која је отворила амбасаду у Јерусалиму, преноси Косово онлајн.