Vesti

Ердоган: Поново смо разочарали оне који су очекивали да ће Турска поклекнути! (ВИДЕО)

Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је јуче да је та земља донедавно била под сталним прикривеним санкцијама, блокадама и претњама, а да је сада то држава са којом сви желе да сарађују, јавља Агенција Анадолија (АА).

Ердоган је посредством видеоконференције присуствовао свечаном отварању новоизграђене заобилазнице у Амаси која ће значајно растеретити саобраћајне гужве у том граду на северу Турске.

Истичући како се цели свет бави здравственим проблемима у јеку пандемије КОВИД-19, Ердоган је казао да Турска својим грађанима и шире пружа здравствене услуге на највишем нивоу, а како је и данашње отварање изграђеног пута показатељ да Турска и у овом периоду крупним корацима наставља свој пут прогреса.

„Бранимо права и интересе нашег народа и државе и пријатеља унутар и изван наших граница, на копну, води, у ваздуху и свугде. Без оклевања смо ишли и показали одлучност и снагу где год се појавила нека претња по нашу земљу и то од Ирака и Сирије до Либије и Егејског мора. Превазилазили смо и све економске смицалице које су нам подметане и показали смо народу да смо уз њега“, казао је Ердоган.

Нагласивши да је Турска још једном разочарала оне кругове који су очекивали да ће поклекнути пред претњама и нападима, Ердоган је поручио да Турска има прилику да у новом светском, политичком и економском поретку након пандемије заузме знатно важнију позицију.

Ердоган је такође казао да неке државе посљедњих дана дижу претерану буку под плаштом незадовољства сувереним одлукама турских власти о статусу Аја Софије и ресурсима у Егејском мору.

„Ми знамо да се ту не ради ни о Аја Софији, ни о Егејском мору, већ да њима уствари смета присуство турског народа и муслимана на овом подручју. Ту реалност полако сви почињу схватати и полако смирују и прилагођавају своје реторике“, казао је Ердоган.

Истичући како Турска до завидног положаја и прогреса на свим пољима није тек тако дошла, Ердоган је казао да то могу само земље са политичком стабилношћу и економском и војном снагом.

Он је додао да развојне визије Турске већ дају плодове, а да гласни противници напретка и искорака Турске не предузимају ништа конкретно јер су свесни снаге коју Турска има на свим пољима.

„Наравно да смо за све успехе платили велику цену, али наш народ се никада ни у историји није либио платити цех за остваривање властитих цилева. На Земљи нема силе која може стати на пут народу који у борбу трчи са мишљу да ће бити шехид ако погине или газија ако победи. То смо показали у свим пресудним моментима, укључујући и борбу против тероризма, 15. јули и војне операције изван наших граница“, поручио је Ердоган.

Упутивши упозорење земљама које против Турске упућују речи које нису прикладне здравом разуму, дипломацији и солидарности, Ердоган је позвао те земље да узму у обзир потребну жртву и изађу на мегдан или да отворе канале за преговоре.

„Турска нема аспирације према туђим правима, територијама, морима и природним ресурсима. Међутим, нећемо ником дозволити ни да пружа руку на наша права, териториј и интересе“, поручио је Ердоган и додао да Турска не пристаје на наметања никаквих решења, већ да је спремна размотрити и разговарати о свим конструктивним, праведним, разумним и моралним предлозима.

Извор: aa.com.tr/ba