Izbor UrednikaZivot i Stil

Загребачки лист ,,Српско коло“ 1910: Част великом Србину Николи Тесли који није заборавио на своју српску крв

– Но он није хтио примити то насљедство, него га је поклонио за српску школу у Госпићу. Част великом Србину Николи Тесли,  који ево и овим показује да није заборавио у туђем свијету на своју српску крв, објављено је у Загребу 25. фебруара 1910. године, у осмом броју поменутог листа.

Загребачки лист ,,Српско коло“ 1910. године објавио је текст којим јавља да је, како је нагласио, Србин Никола Тесла наследио од свог ујака, митрополита Николаја (Мандића), значајан иметак, те да је славни научник показао да ни у туђини није заборавио на своју српску крв тиме што наследство није прихватио, већ је вриједну имовину донирао српској школи у Госпићу.

– Славни српски научењак Никола Тесла, који живи у Америци, наслиједио је сав иметак сарајевског митрополита Мандића, свога ујака, писало је у уводу текста загребачког листа.

,,Српско коло“ наглашава да овакав чин свједочи о части и родољубљу српског генија који није заборавио на своје српско поријекло.

– Но он није хтио примити то насљедство, него га је поклонио за српску школу у Госпићу. Част великом Србину Николи Тесли,  који ево и овим показује да није заборавио у туђем свијету на своју српску крв, објављено је у Загребу 25. фебруара 1910. године, у осмом броју поменутог листа.

Загребачки лист ,,Српско коло“ 1910, Србин Никола Теслa