Vesti

ЗБОГ ЧЕГА су владику Атанасија Јевтића ставили у пети ред на сахрани Иринеја?

Сахрана патријарха Иринеја окупила је велики број црквених личности, као и оних из света политике. Међу онима који су дошли да одају пошту преминулом патријарху, био је и владика Атанасије Јевтић, којег су организатори неочекивано сместили у – пети ред.

У првим редовима били су политичари (министри Александар Вулин и Небојша Стефановић, амбасадор Србије у Сједињеним Америчким Државама Марко Ђурић, представници ДФ Црне Горе Андрија Мандић, Милан Кнежевић), чак и бизнисмен Синиша Видовић,  али места није било за владику Атанасија, члана СИНОД и блиског сарадника патријарха Иринеја?!

Како сазнаје Нова.рс, организацију последњег испраћаја патријарху Иринеју заједнички су водили Председништво Србије (Александар Вучић), Информативна служба СПЦ (Иринеј Буловић) и Парохијски дом Храма Светог Саве (Стефан Шарић). Иако један од највиђенијих и најутицајнијих епископа већ деценијама, Атанасије је одлуком организатора измештен изван првих редова, што је наишло на опште изненађење и неверицу верника у Храму.

“Атанасије је један од најжешћих критичара режима. Он је у неколико наврата отворено говорио шта мисли о председнику Србије Александру Вучићу, што је разлог због чега су њега склонили из првих редова. Ово није начин како се треба опходити према једном од најстаријих епископа у СПЦ”, наводи извор Нова из Патријаршије.

Саговорник подсећа да је током претходног непосредног сусрета владике Атанасија и Вучића, на сахрани митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, поменути епископ јасно поручио шефу српске државе шта мисли о његовој косовској политици.

“Из дела организације коју контролише Председништво се инсистирало да Атанасије буде скрајнут на овакав начин. Ако послушате говор владике са сахране митрополита Амфилохија, можете разумети због чега је ово учињено”, наводи извор Нова.

И принц Филип скрајнут

Принц Филип Карађорђевић, који је недавно рекао да се, између осталог, због патријарха Иринеја вратио за Србију и да је био веома близак са поглаваром СПЦ, али такође није добио адекватну позицију у Храму, наводе сведоци.

“Патријарх је последњих месеци много времена провео са принцом Филипом. Кад би служио литургије, њега би увек био постављао на почасно место, а сад је и он добио пети ред. За владику Атанасија Јевтића је било предвиђено да седи у четвртом реду, али кад је видео Филипа, тражио је да му донесу столицу како би седео до њега”, наводи саговорник портала Нова.