Vesti

Зaхарова: Вођа „Белих шлемова“ у Сирији припремао је Албанце за масакра Србе

Реч је о Џејсму ле Мезјуреу, који је био присутан у многим земљама широм света током конфликтних ситуација

Русија захтева да од Велике Британије добије разјашњење поводом навода да је оснивач организације „Бели шлемови“ бивши британски агент Ми-6, који је, између осталог, сарађивао са Ал Каидом док је био активан на Косову.

Како је појаснила, реч је о Џејсму ле Мезјуреу, који је био присутан у многим земљама широм света током конфликтних ситуација, између осталог и на Балкану, али и на Блиском истоку.

Тим речима Захарова је прокоментарисала изјаву заменика британског министра иностраних послова Ендрјуа Марисона о томе да су представници „Белих шлемова“ наводно постали објекат дезинформационе кампање коју спроводе власти Русије и Сирије.

Подсетимо, „Бели шлемови“ уживају огромну подршку Запада уз образложење да та организација доприноси спасавању цивила у зонама у Сирији где се одвијају борбе, док сиријске и руске власти тврде да управо они спроводе непријатељску пропагандну активност и сарађују са екстремистима.

Поред тога, Русија и Сирија оптужују „Беле шлемове“ да су одговрни за провокацију која је послужила Западу да оптужи Дамаск за коришћење хемијског оружја.