Izbor UrednikaVesti

КАКО НЕСТАЈУ СВЕДОЦИ ПРОТИВ ОВК? Терор и убиства над Србима их нису занимала, сада су последице бруталне!

Швајцарски лист Тагесанцајгер објавио је општиран текст у коме до детаља наводи све препреке за суђење бившим припадницима ОВК који се налазе на списку оптужених за најтеже злочине, а сведоци махом нестају под сумњивим околностима или одбијају да сведоче.

Сведоци на Косову живе опасно, страдају у саобраћајним несрећама, врше самоубиства, одбијају да сведоче, наводи се у тексту а преноси Дојче веле.

– Очито је циљ тог мистериозног подухвата да се подрије рад међународних тужилаца – пише швајцарски лист.

Наводећи да некадашњи припадници тзв. ОВК стално истичу како је рат са њихове стране био „чист“, лист пише да Специјални суд у Хагу још разматра оптужницу против некадашњег политичког комесара УЧК, а данас председника приврмеених приштинских институција Хашима Тачија и да ће одлука о оптужници бити донета до 24. октобра.

– Што се датум више ближи, то је јасније да бивши побуњеници вероватно имају нешто да сакрију и да прљавим триковима покушавају да отежају рад правосуђа – наводи се у тексту новинара Енвера Робелија.

Он пише да досијеи који су доспели до ратних ветерана „очито садрже и имена и адресе заштићених сведока“.

– Нејасно је да ли су копирани документи отуђени у Хагу, у Еулексовој централи у Приштини, или на неком другом месту – наводи се у тексту и додаје да је за Специјални суд цурење тајних докумената велика хаварија.

Робели подсећа на изјаву америчког правника Марка Елиса из међународног удружења адвоката, који је рекао да би објављивање имена сведока могло да изазове колапс судских процеса.

– Косовски подземни медији и водећи политичари оцрњују као издајнике сведоке наводних злочина побуњеника из УЧК. Један интимус председника Тачија је недавно означио више бораца за људска права, независних публициста и опозиционих политичара као српску септичку јаму коју ваља хитно забетонирати – пише швајцарски лист.

– Годинама се у извештајима међународних организација утврђује и критикује то што сведоци на Косову живе у опасности. Страдају у саобраћајним несрећама, врше самоубиства, одбијају да сведоче или их проналазе мртве у аутомобилима. Последњих месеци су два могућа сведока Специјалног суда убијена под чудноватим околностима – додаје се у тексту у Тагесанцајгеру.

Новинар Робели подсећа да је некадашњој главној тужитељки Хашког трибунала Карли дел Понте то што се дешавало на Косову изгледало као омерта, мафијашки закон ћутања.

Подсећајући да су после доласка трупа НАТО 1999. на КиМ и „умерени Албанци дошли на нишан УЧК“, Тагесанцајгер пише: „Самозвани ослободиоци су газили преко лешева како би приграбили моћ. ЕУ и САД су се споразумели са моћницима јер су им гарантовали површинску политичку стабилност. Амерички председнички кандидат Џо Бајден назвао је Тачија „Џорџом Вашингтоном Косова“, а ЕУ га је прихватила као саговорника.“

У тексту се даље указује да ни правосуђу УН нити европској полицијској мисији у протекле две деценије није пошло за туком да изведу високорангиране чланове тзв. УЧК пред лице правде.

– Косовском правосуђу је напросто недостајало политичке воље и независности да истражује против Тачија и компањона – додаје угледни швајцарски лист.

То је разлог што је Специјални суд, иако званично косовски, смештен у Хагу. До сада је у својству сведока или осумњичених саслушано око 250 бивших бораца УЧК, а заштићени сведоци живе у Швајцарској и другим западним земљама, наводи лист.

– Најновија саботажа против правосуђа многим критичким посматрачима на Косову личи на лош мафијашки филм – закључује Тагесанцајгер и преноси речи Беким Блекаја, активисте за људска права:

– Штета је већ начињена. Сада постоји бојазан да ће поједини сведоци одбити да сведоче из страха за своју безбедност.

Извор: Дојче веле