TopZivot i Stil

Како радиоактивни метал из Чернобиља доспева у иностранство (ВИДЕО)

Радиоактивни метал из зоне отуђења у Чернобиљу извози се у иностранство и продаје на црном тржишту, тврди политиколог и војни аналитичар Дмитриј Таран у интервјуу за ТВ „Звезда“.

Резултати полицијске истраге показали су да је у преради старог гвожђа из Чернобиља учествовало неколико привредних фирми, а оснивач једне од њих је отац бившег председника Украјине Петра Порошенка – Алексеј Порошенко.

„Главни закључак до ког сам дошао је да Украјина нема свог господара. Штавише, нема га већ 20 година. Увек постоји продаја муниције из различитих складишта, трговина дрветом, трговина старим гвожђем, за чиме увек постоји потражња. Успостављена је велика мрежа са компанијама из сенке које то све реализују. Ово су, наравно, учесници спољно-економске делатности. Старо гвођже се извози. У сваком случају, све иде преко Истанбула“, објаснио је Таран.

Како се наводи, поред радиоактивног отпада, са територије око зоне отуђења у Чернобиљу извози се и радиоактивно дрво. Према информацијама портала „Украјина.ру“, у тој зони били су регистровани и случајеви незаконите експлоатације ћилибара, који се затим продају у земљама Европске уније.

Извор: rs.sputniknews.com