Top

Како су Немци савладали корона вирус: Тамо где су они добили прву рунду, друге државе су подбациле

Ескперти за јавно здравље прибојавају се да ће стопа смртности у Британији ускоро, ако већ и није, бити највиша у Европи, пошто пандемија полако иде силазном путањом у Италији и Шпанији.

Британски премијер Борис Џонсон у недељу је напустио болницу где је био недељу дана, чак и на интензивној нези, због компликација услед корона вируса.

Ипак, његов излазак бачен је у сенку суморне статистике: Британија је током викенда премашила 10.000 смртних случајева.

Ескперти за јавно здравље прибојавају се да ће стопа смртности у Британији ускоро, ако већ и није, бити највиша у Европи, пошто пандемија полако иде силазном путањом у Италији и Шпанији.

Британија би тако могла да постане ново европско жариште и као таква стајала би потпуно у супротности са оближњом Немачком, једином државом на континенту са јачом економијом, чија је влада пријавила први случај корона вируса готово истовремено кад и Британија, пише „Вашингтон пост“.

Друге недеље марта, Џонсонова влада је бранила своју стратегију која је тада гласила: школе, тесторани и други велики објекти остаће отворени, док су само старије особе саветоване да не излазе напоље, у тежњи да се створи имунитет. Неколико дана касније, влада говори о новим забрињавајућим пројекицијама које броје стотине хиљада мртвих уколико се не уведе блокада и стриктне мере социјалног дистанцирања.

У међувремену, 11. марта, немачка канцеларка Ангела Меркел упозорила је да ће 60 до 70 одсто попуације Немачке доћи у контакт са вирусом. Али, то није било саопштење предаје.

– Скоро три месеца од првог случаја, Немачка је спровела више од 1,3 милиона тестова и праћење контаката остаје и даље централно у њиховој стратегији. Велика Британија урадила је мање од 335.000 тестова и готово је одступала од покушаја агресивног праћења контаката. У Немачкој је умрло око 3.000 људи, у Великој Британији преко 10.000 – пише Базфид.

Немачки председник Франк Валтер Штајнмајер рекао је у недељу у ускршњем обраћању да ова пандемија није рат.

– Не ставља народе против народа, нити војнике против војника. Уместо тога, то је тест наше хуманости – рекао је он.

Емили Хабер, немачка амбасадорка у САД, одбацила је сваку представу о немачкој изутетноти усред пандемије.

– Не можемо да кажемо да постоји одређени немачки образац – рекла је она и истакла неколико кључних фактора који су Немачкој дали предност: масовно тестирање, релативно млада популација и време које је имала за ширење јединица интензивне неге и стварање резерви медицинске опреме.

– Имали смо времена да се припремимо јер нисмо били прва европска држава која је погођена и могли смо да видимо и анализирамо ситуацију код других – рекла је она, додајући да је томе припомогао добар здравстбени систем и ефикасна сарадња федералне и локалне власти, као и државних агенција.

У Немачкој и даље има места, односно болничких кревета за заражене пацијенте и вероватно се неће наћи под притиском који је задесио друге европске државе.

Извор: Телеграф