TopZivot i Stil

Калкулатор судара: Шта ће бити са Земљом ако је прогута црна рупа

Калкулатор судара омогућава вам да видите шта би се десило када би Земљу, Сунце или било које друго небеско тело прогутала црна рупа.

Калкулатор судара, део пројекта Омни Калкулатор, осмислио је Алваро Дијез, студент физике са Универзитета у Варшави у Пољској.

Дијез је такође развио и друге калкулаторе, као што су калкулатор откривања егзопланета и калкулатор температуре црне рупе — све ради размене знања са другим истраживачима и другим људима на мрежи.

Рекао је да је био мотивисан да развије Калкулатор судара због недавних значајних вести о црним рупама. Раније ове године, на пример, научници из пројекта „Телескоп хоризонта догађаја“ показали су прву слику сенке црне рупе у космосу.

Док је прошлог месеца група астронома најавила откривање звезде коју је прогутала црна рупа, други тим научника открио је три супермасивне црне рупе.

„Нисам више могао да се суздржим и одлучио сам да се на свој начин укључим у Годину црних рупа, креирајући својеврсни калкулатор који ће помоћи људима да боље схвате ове мистериозне појаве“, рекао је Дијез.