Izbor UrednikaVestiZivot i Stil

КОРОНА ЈЕ УПРАВО ПОСТАЛА ЈОШ ВЕЋИ КОШМАР: О овом случају бруји цео свет „Имамо пацијента који је трећи пут заражен“

Наиме, становник Тернопољске области у Украјини трећи пут је оболео од вируса корона, што је саопштио начелник Одељења за здравство локалне администрације.

– Постоји пацијент, већ ́трећи пут је оболео од вируса корона. Морамо да схватимо да чак и они који су прележали вирус нису безбедни и не значи да неће бити поновног оболевања – рекао је тај званичник.

Подсетимо, први случај реинфекције вирусом корона пријављен је зимус код жене из Јужне Кореје, а потом је ова земља пријавила и друге, укупно 227 случајева реинфекције. Недавно је и Румунија објавила да има 393 „повратника“.

Доктор Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС, рекао је недавно да и у Србији имамо појединачне случајеве са поновним заражавањем.

– После одређеног периода губи се имунитет и тако долази до поновног обољевања – рекао је др Стевановић.И имунолог Срђа Јанковић говорио је недавно о овој теми.

– Знамо за то још из првог месеца епидемије у Кини, био је такав случај. Јесте могуће, али питање је коко је учестало. Код особе која прележи корона вирус, то оставља одређени степен заштите, али не знамо у којој мери и колико дуго ће да траје. Теоријски постоји могућност, али чини ми се да је пре реч о изузецима, него о правилу – рекао је др Јанковић.

 

Извор: Блиц жена