Izbor UrednikaVesti

Коју цену је Дачић спреман да плати да би остао део владајуће већине?

Упркос томе што Српска напредна странка годинама узима гласаче Социјалистичкој партији Србије, што је коалицију Ивице Дачића на последњим изборима коштало чак 300.000 гласова, лидер социјалиста спреман је да по сваку цену поново буде део владајуће коалиције, чак и по цену да се одрекне најближих сарадника.
Ако је могао да се одрекне свог саветника и дугогодишњег функционера СПС-а Петра Шкундрића, због чега се онда не би одрекао и мање послушних социјалиста, који би радо да му виде леђа, попут Новице Тончева или Бранка Ружића. Дачић зна да лако може да изгуби странку уколико СПС оде у опозицију, али и да поједине његове страначке колеге себе већ виде на његовом месту – тврде саговорници Данаса.

Вук Велебит, политички аналитичар, у разговору за Данас каже да иако је Социјалистичка партија Србије странка са стабилном подршком која не варира много од циклуса до циклуса, утисак је да је током последњих осам година она драстично изгубила своју видљивост поред Српске напредне странке.

„Добро је да та странка која је најодговорнија за ратну политику деведесетих година данас нема своје идеје, политику и да ће бити све више маргинализована у политичком животу Србије. Једина политика СПС-а јесте политика интереса, новца и опстанка на власти. Тешко је замислити да Ивица Дачић себи дозволи да данас буде опозиција након што се више ништа не пита и нема значај који је можда раније имао. Мислим да Вучић тренутно ради на даљем слабљењу СПС-а и могуће њеном цепању. Уколико знамо да односи између Србије и Русије тренутно нису најбољи и да ће Вучић можда правити некакав спољнополитички заокрет, не би ме чудило да Вучић додатно ослаби СПС која важи за странку наклоњену председнику Путину. Ивица Дачић делује као човек који би био спреман да се одрекне и своје љубави према Русији уколико би био намирен с друге стране“, каже Велебит за Данас и додаје да га не би чудило да лидер социјалиста у неком тренутку уђе и у Српску напредну странку.

Према Велебитовим речима, таквим потезом, Вучић би умањио или контролисао руски утицај који долази преко Дачића и њему блиских људи. Он подсећа да је Ивица Дачић човек за кога се везују бројне афере које могу бити извучене из фиоке у било ком тренутку, али и каже да још увек није време за то, нити би Вучићу то у овом тренутку одговарало.

А политиколог Ђорђе Павићевић каже да је Дачић спреман да искључи неке људе из расподеле власти уколико то не угрожава његов положај у странци или дестабилизује странку толико да учешће у Влади буде сведено на личне уступке. Уколико буде договора, каже Павићевић, вероватније је да ће они бити склоњени на „резервне положаје, али много је важније питање колико таквих положаја ће СПС добити и да ли ће бити довољни да сачувају стабилност унутар СПС-а.

А Бобан Стојановић, политички аналитичар, каже за Данас да нема дилеме да ће се Дачић зарад соствене сигурности и позиције одрећи свега и сваког појединца, ако му то председник државе Александар Вучић буде тражио.

„Социјалисти нису у позицији да бирају, да преговарају или било шта захтевају. Ако уђу у Владу, то ће бити Вучићева милостиња или чашћавање СПС и у таквом положају они не могу ништа да бирају. За свакога за кога Вучић каже да не може да буде функционер или да мора да се избаци из СПС-а, Дачић ће то морати да уради уколико жели да остане део Владе. А из Дачићеве позиције и те мрвице су много више него да иде у опозицију“, сматра Бобан Стојановић и додаје да ако СПС уђе у Владу, моћи ће да рачуна на минимални број ресора.

Па и тај минимални број ресора лидеру социјалиста значиће више од појединих, вечито незадовољних страначких колега који му само праве проблеме и вребају тренутак да га смене.

Новица Тончев, који је након притисака и вербалних уцена постао потпредседник странке, спада у редовне критичаре не само социјалиста за које каже да не виде даље од круга двојке, али је и критичар напредњака посебно оних из Сурдулице.

Последњи гаф који је, по тумачењу напредњака, начинио је тај да је формирао локалну власт, али без напредњака, што су учинили и социјалисти из Свилајнца. Слична ситуација је и у Бачком Петровцу, где ће уместо Српске напредне странке која је добила већину мандата на изборима за Скупштину, власт формирати заједно четири преостале листе које су прешле цензус, чиме су удружено „изгурале“ СНС из власти.

„Свуда где се ми не питамо локални парламенти су већ формирани“, објашњава Дарко Глишић, председник ИО СНС, а његов страначки колега Драган Шормаз каже за Данас да социјалисти заправо плаше да не изгубе привилегије на које су навикли.

„Они реално не могу да очекују позиције које су имали до сада, тако да су свакако као странка у проблему, али и многи од њих појединчно. И даље сматрам да СНС нема ни потребе нити право да уђе у коалицију са СПС. Грађани су то јасно рекли на изборима. СПС је сметња и не може бити партнер у борби против корупције, јачању владавине пправа или повећању медијских слобода. То је приоритет за брзо чланство у ЕУ, а за СПС су ови појмови ‘шпанска села’“, закључује Шормаз за Данас.

Извор: danas.rs