Izbor UrednikaVesti

Ко је Срба Филиповић: “млади лав” Српске напредне странке, пре чланства у владајућој партији, био члан још Г17 + и Демократске странке

Скупштина Србије одавно не изгледа као парламент у којем се дискутује о законима и темама које су важне за грађане, већ све више личи на ријалити програм у којем се политичари такмиче ко ће “квалитетније” да увреди свог противника. Међу посланицима који су се посебно истакли у својим наступима и увредама на рачун неистомишљеника, нарочито се издваја Србислав Филиповић, прелетач и “млади лав” Српске напредне странке.

Филиповић је рођен 1984. године и по занимању дипломирани економиста. Поред посланичког места у Скупштини Србије, на које је дошао 2016. године, он такође обавља и функцију одборника у Скупштини града Београда.

Међутим, мање је позната чињеница да је “млади лав” Српске напредне странке, пре чланства у владајућој партији, био члан још две странке Г17 + и Демократске странке.

Наиме, на друштвеним мрежама већ годинама кружи документ београдског Градског одбора Демократске странке у којој се наводи да је тадашњи кандидат за одборника општине Стари град из редова Г17 +, двадесетогодишњи Србислав Филиповић, прелази у њихове редове.

 

Као разлог прелетања Филиповић је навео жељу да “Србија напредује”.

“Верујем да је Демократска странка та која, како је то говорио Зоран Ђинђић, вуче ‘европска кола’ и желим да најорганизованијој и најенергичнијој странци да помогнем да та кола што пре стигну тамо где сви желимо да буду – у Европи”, стоји у Филиповићевој изјави из 15. септембра 2004. године.

Годинама касније исти Србислав Филиповић, који је Демократску странку доживљавао као најорганизованију политичку организацију која Србију води у Европску унију, истицао је да “ДС више никада неће имати прилику да пљачка Београђане”, ” Да дС не треба да држи другима лекције из демократије”, а упитао их је шта су радили док су били 12 година на власти.

Кад су га корисници друштвене мреже Твитер подсетили да је био члан Демократске странке и да је та партија у лошем стању баш зато што је примала у чланство људе попут њега, он је одговорио.

“Бивше чланове ДС сте назвали дебилима, а хоћете да победите на неким од избора. Све који нису за вас називате ботовима, сендвичарима или лудацима. А ко онда треба да гласа за вас!? Нико. Нико нормалан није остао члан те жуте интересне групе”.

Није познато кад је Филиповић доживео катарзу, али се чини да она још увек траје, једнако колико и доказивање новим шефовима у СНС. У ту сврху, он је током једног од својих говора у Скупштини Србије рекао како је бивши председник ДС, а сада лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас “лопов, издајник и криминалац”.

И није се зауставио на томе. Додао је да је Ђилас “инспиратор напада на породицу Александра Вучића, позивања на силовање његове ћерке и на иживљавање над Вучићевим синовима”, а говорио је да лидер ССП кује и заверу за убиство председника Србије.

Поред политичара, Филиповић се недавно свађао и са цртежима прослављеног карикатуристе Предрага Кораксића Коракса, којем је поручио да је “зрео за психијатрију”, док је себе описао као посланика који “воли да се усавршава”.

“Желимо да се усавршавамо сваког дана, али не тако што ћемо се свађати, већ да радимо на себи, да идемо у библиотеку, да учимо. Не можете то са онима који су били на власти”, похвалио се Филиповић.

Инцидент са аутомобилом

У јануару 2019. Године је објављена вест како је Филиповићу неко разлупао аутомобил у центру Београда, а овај посланик је одмах рекао да је поменути инцидент резултат “фантомских шетњи”, а затим да је Драган Ђилас “са својим идиотима” разлупао његов ауто и да га због тога “чека”.

“Ђиласе, чекам те испред моје зграде. Чекам те испред оних кола која си са својим идиотима лупао. Чекам те испред оног интерфона на који сте више пута звонили и претили. Чекам да дођеш и да плачеш, јер ти то једино умеш. Зато и нећеш доћи. Кукавица си. Немас ти храбрости да се појавиш било где, осим да претиш преко неких фалш новинара и портала. Немаш ти храбрости да удариш, него обично шаљес оног дебила Бошка или Нога”, написао је на Фејсбуку посланик Филиповић, који “предано ради на себи”