Vesti

КРВАВА жетва: Починиоци масакра СРБА у Старом Грацком 1999. године још увијек нису кажњени

У Старом Грацку код Липљана служен је парастос српским жетеоцима, убијеним пре 21 годину. Четрнаест жетелаца убијено је док су убирали летину. Убице нису пронађене а међународно правосуђе на Косову* затворило је случај.

Славица Поповић изгубила је брата, оца и два стрица. Двадесет и једну годину са још 14 породица чека одговор ко их је убио. Злочин се догодио десетак дана по доласку међународних војника. Старо Грацко је било под контролом британских војника Кфора.

Тражили су пратњу, нису им дозволили, зашто их нису пратили. Зашто тога дана нису били са њима да их заштите. Сумњам да је то можда и њихово дјело, каже Славица Поповић Јанићијевић

Британски војници су извршили истрагу и утврдили могуће починиоце међу Албанцима, али за Унмикове истражиоце починиоци су нестали без трага.

Еулекс је након што је преузео случај од Унмика, затворио истрагу због недостатка доказа, иако је у истрази код једног од осумњичених Албанаца, пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић истиче да је одговорност на међународној заједници управо зато што су они били гарант мира.

„Управо зато су они у тој мери одговорни. Поред тога што нису успели да заштите ове људе, они су одустали од онога што треба да буде коначни суд починиоцима“, додаје Јевтић.

Родбина и чланови породица убијених Срба уздају се у Специјални суд за злочине припадника тзв. Ослободилачке војске Косова*.

„Апелујемо са овог места после 21 године да истрага поново крене и да се починиоце казне“, поручује Стојан Стоисављевић.