Izbor UrednikaTopVesti

КРЕНУО НОВИ ХАОС У ЕВРОПИ: Градови опет у блокади, бројеви оболелих скачу, границе затворене, мрачне прогнозе

После неколико месеци карантина у којем је био велики број европских земаља због пандемије Цовид-19 дошло је до опуштања и постепеног отварања граница.

Са доласком лета земље су пуштале туристе како би колико-толико спасиле летњу сезону, па су људи нагрнули у летовалишта у Шпанији, Француској, Италији и другим земљама на преко потребан одмор.

Међутим, са циркулацијом људи наставило се и ширење вируса, па су неки градови поново стављени у карантин, дошло је до скока у броју оболелих, а неке земље прете поновним затварањем граница.

Први туристички град у Шпанији који је враћен у блокаду
Шпанија је затворила град Тотана у покрајини Мурсија на југоистоку земље, чиме је постао први град у земљи који је поново враћен у „фазу један“ откако је завршено ванредно стање у земљи у јуну.

Становницима, којих има 32.000, наређено је да не напуштају град, док нико у њега не може ни да уђе.

Верује се да је ново избијање повезано са ноћним клубом.

Како преноси локални медиј, 55 људи је тестирано позитивно на корона вирус након посете ноћном клубу, што је изненадни скок од 44 случаја за само 24 сата.

Око 300 људи које је посетило клуб се подвргава тестирању, а званични предвиђају да ће „случајеви значајно порасти наредних дана“.

Нова блокада значи да људи смеју да изађу и уђу у град само из есенцијалних разлога.

Такође је од становника тражено да не посећују старије људе или оне који се сматрају високоризичним.

Број окупљања ограничен је на 10 људи, дошло је до затварања малих радњи, а веће раде само са 30 посто капацитета.

У Француској скоро дуплиран број оболелих

Француска је пријавила оштар скок у случајевима, са више од 1.000 оболелих у четвртак.

Наиме, јуче је у земљи забележено 1.062 случаја, скоро дупло више него дан раније, 584, колико је забележено у среду.

Здравствене власти кажу да су случајеви у земљи порасли за 66 посто у последње три недеље, а само прошле недеље забележен је пораст од 26 посто.

Забринутост због пораста случајева натерала је владу да уведе обавезно ношење маски у свим затвореним просторима.

Надлежни кажу да људи не маре превише за социјално дистанцирање са доласком лета и одмора, због чега је вероватно и дошло до пораста оболелих.

Градоначелник популарног одмаралишта Ла Бол Екублак упорорио је десетине хиљада туриста који су тамо похитали да држе дистанцу, након што је град преплављен људима на одмору.

Француска и Норвешка прете да затворе границу са Шпанијом
Француска и Новрешка запретиле су затварањем својих граница са Шпанијом због пораста броја оболелих.

Туристичка индустрија у Шпанији, која износи око 12 посто економије у земљи, суочава се са колапсом док се земље боре са другим таласом корона вируса.

Број случајева корона вируса у Шпанији расте, а 2.615 нових инфекција забележено је само у Мадриду јуче.

Француска је саопштила да нец́е искључити затварање своје границе са каталонском регијом Шпаније, јер бележи „значајан пораст“ инфекција. Каталонија, која се граничи са Француском, у средишту је пораста случајева коронавируса откако је Шпанија пре месец дана укинула све блокаде.

У протеклих 14 дана тамо је забележено готово 7.000 случајева, што представља скоро половину укупне бројке у целој земљи, мада је стопа падала последњих дана.

Норвешка је упозорила да може да дода Шпанију на своју листу земаља са високим ризиком, што би значило да ц́е сви доласци бити приморани на десетодневни карантин.

Рекордне бројке
Протеклих недеља многе земље света бележе рекордне бројеве преминулих и оболелих у једном дану, због чега су многе одлучиле да врате бројне рестриктивне мере.

Осим одржавања социјалне дистанце и обавезног ношења маски, за чије кршење су предвиђене драконске казне, многе земље разматрају увођење још ригорознијих мера.

Неке су већ на снази у бројним земљама, укључујући и Србију, где су забрањена јавна окупљања.

Извор: Мондо