Izbor UrednikaVesti

Македонски медији: Крушевцу прети сценарио из Бејрута, узели отпад из Скопља!

Опасан отпад из Македоније је завршио у Србији, односно у Крушевцу – пишу медији у Скопљу! Поставља се питање зашто јавност у Србији не зна ништа о овој теми?

Несрећа у главном граду Либана, Бејруту, узнемирила је цео свет. Разарајућа експлозија уништила је већи дио луке и околних зграда. У експлозији је погинуло најмањенеколико стотина људи, а више од 4000 је повређено. Неколико сати након експлозије, возила хитне помоћи су још увек евакуисале повређене, док су војни хеликоптери покушавали да угасе пожар који лучи у луци.

Донедавно је постојало слично складиште с опасним и експлозивним материјама само неколико километара од Скопља.

На имању компаније Макпетрол између насеља Даме Груев и Ново Село до пре само годину дана је било смештено неколико тона застарелог ракетног горива за ракете из туче у власништву АД „Теас-Темко“.

Велика количина опасних и експлозивних материја неколико година била је једно од највећих жаришта загађења за животну средину, али и за безбедност и здравље грађана, посебно ако се зна да је ракетно гориво запаљиво и његова количина је довољно велика да изазове сличну несрећу као у Бејрут.

У новембру прошле године, Влада је путем Генералног секретаријата успела да уклони ово штетно гориво из околине Скопља.

„Генерални секретаријат је, на основу закључка владе, на основу споразума са јединим понудиоцем Траyал корпорација АД „Крушевац“ – Република Србија, коначно изнео ван земље велику количину опасних и експлозивних предмета који су претходно били у власништву АД „Теас – Темко“ на имању АД „Макпетрол“ у Скопљу „, саопштила је тада влада.

Тиме се земља ослободила опасног и штетног горива које је бесплатно превезено у Републику Србију, чиме је отклоњена опасност од несреће попут оне у Бејруту – преносе македонски медији.

Извор: srbin.info