TopZivot i Stil

Маск: Сензори у људском мозгу за мање од годину дана (ВИДЕО)

Илон Маск је поново проговорио о будућности вештачке интелигенције и улози коју његова компанија има у стварању услова за симбиозу између људи и машина. Између осталог је открио и да је стартап Неуралинк, у чијем је оснивању учествовао, близу да започне тестирања на људским субјектима.
Неуралинк је још у јулу 2019. потврдио да је креиран робот који импланте за интеракцију са рачунарима може да интегрише дубоко у људски мозак.

Резултати су добијени на основу тестирања на лабораторијским пацовима у чије је мозгове имплантирано 1.500 електрода за које још увек не може са сигурношћу да се тврди да би функционисале и у људском мозгу.

Ако се покаже као функционална, технологија би на првом месту, тврде експерти, требало да послужи за враћање покретљивости, вида, те способности говора и чула слуха онима који су их изгубили.

Маск, са друге стране, тврди да ће повезивање мозгова са компјутерима бити једини начин да се одржи корак са развојем вештачке интелигенције. Тако би технологија која је замишљена као лек могла да послужи као нешто далеко моћније.

У том контексту је најављено да се тестирање на људима очекује „за мање од годину дана“, а импланти који се уграђују мере четвртину обима људске власи, те ће се у мождано ткиво интегрисати уз помоћ игала које ће помоћи да се избегне оштећење крвних судова на површини мозга.

Тако уграђени сензори би требало да хватају сигнале из мозга, те их шаљу до пријемника – чипа који се уграђује на горњу површину лобање, а одатле се информације преносе бежично до намењеног уређаја, пише ПЦ Пресс.