Vesti

Медојевић питао Владу о умијешаности у убиство малтешке новинарке и коруптивним диловима у здравству

Црногорски опозициони посланик Небојша Медојевић упутио је низ питања Влади ове државе укључујући и захтјев да се јавно изјасне да нису учествовали у ни једном облику у убиству малтешке новинарке Дафне Галиције.

Галиција је убијена у октобру 2017. године након што је бомба постављена испод њеног аутомобила. Она је била водећи малтешки истраживачки новинар и испитивала је умијешаност малтешких високих политичара у вријеме убиства.

Осрамоћени бивши премијер Џозеф МУскат који је приморан да поднесе оставку након што су откривене везе њега и његовог кабинета и осумњиченог мозга операције убиства. Прије убиства Галиције, он је посјетио Црну Гору у неколико наврата. Црногорски посланик је затражио да зна која је била природа његових посјета.

Ројтерс је раније открио да је Јорген Фенех, који је оптужен да је мозак операције напада, зарадио милионе кроз компанију коју посједује у Дубаију, кроз корумпирани договор са вјетроелектранама у Црној Гори.

Посланик је питао:

Постоји ли једно убистно или криминална радња у свијету гдје Црна Гора, њене власти и људи блиски владајућем ДПС-у нису укључени?“ и додао: „Може ли премијер Душко Марковић и предсједник ДПС-а и Црне Горе да се закуну да нису укључени у убиство Дафне Каруане Галиције?“

Такође је тражио појашњене да ли Министарство спољних послова може то исто да каже. Ово је наступило након корупционашког договора са Виталис Глобал Хелткер и Стјуард Хелткер за договор о јавном здравству у Црној Гори, базирано на пропалој превари која је под криминалном истрагом у Малти.

Каруана Галиција је била укључена у расчлањивање шеме у Малти која је свједочила томе да јавне болнице буду предате Виталису вриједне милијарде. Компанија након тога није успјела да заврши обавезе из уговора, губећи милионе пореских обвезника и продала је акције Стјуард Хелткеру за само један евро. Онда је откривено да су инвеститори иза Стјуарда и Виталиса били исти, закључујући да су профитирали од акција, продаје и куповине.

Егзит Њуз је раније открио да је албанска влада планирала сличну шему у Албанији. Инвеститори који стоје иза Стјуарда посјетили су Албанију у неколико наврата како би се сусрели са високим званичницима. У исто вријеме, Меморандум о разумијевању је потписан између Црне Горе и Виталиса, онда Црне Горе и Стјуарда, а након тога министарстава здравља у обије државе, Црној Гори и Албанији. Овај низ споразума је отворио пут Стјуарду да настави акцију у Албанији без откривања текућег јавног скандала.

Албанска влада је онда покренула нацрта закона о Приватно-јавном партнерству у области здравствене заштите, који би касније искористили за предају државних болница и државних некретнина компанији, занемарујући њихову досадашњу умијешаност са текућим криминалним случајем на Малти.

У међувремену на Малти, главни свједок убиства је пронађен са 6 убодних рана у абдомену и пререзаним вратом. Налази се у критичном стању у болници и под полицијском је заштитом. Упркос његовом стању и повредама, полиција тврди да је у питању самоповређивање и да је Мелвин Теума,кад су стигли на лице мјеста, чак успио да им саопшти да је он то сам себи урадио.

(Exit News)