Izbor UrednikaTopVesti

„МИЛИОНИ ЋЕ ЈОШ УМРЕТИ“ Гејтс наставља са мрачним прогнозама, открио шта нас чека!

Већина тих смрти, рекао је, проузроковаће не сам вирус, већ неспремност здравствених система и економије да се изборе с последицама пандемије.

Гејтс се пожалио на политизацију реакције на вирус у Америци и ширење теорија завере, што је, тврди, успорило напоре за сузбијање ширења болести. Али, средњорочно је понудио разлоге за наду, предвиђајући да ће до краја 2021. размерно ефикасна вакцина бити у масовној производњи, а довољно велик део светског становништва ће доћи до имунитета да се заустави даље ширење пандемије.

Прошло је неколико година од када је упозорио да је нова болест која узрокује глобалну пандемију питање не „да ли“, него „када“, и позвао свет да улаже у израживање вакцина. Фондација Била Гејтса је већ обећала више од 350 милиона долара за сузбијање пандемије Ковида-19, од којих је већина усредоточена на смањење утицаја вируса на свет у развоју.

У свету се развија више од 150 вакцина, а шест их је у завршним, великим клиничким испитивањима. Бил Гејтс је већ донирао стотине милиона у ту сврху. Он је, како каже, спреман да донира много више.

Али новац од приватних фондација има ограничења – сматра да владе морају преузети вођство, и то зато што ће се њихова дистрибуција здравствене мреже морати да се користи за дистрибуцију вакцина, како би се стекла јавну подршка и поверење у вакцине.

До сада су државе обећале само 10 милијарди долара за глобалне напоре за производњу и дистрибуцију вакцине. Гејтс сматра да то није довољно.