Izbor UrednikaZivot i Stil

Миротић у време Божићног поста за сваку погођену тројку донирао по 500 евра за помоћ породици Варга

Самохрани отац Радослав Варга и шесторо малишана Здравко (12), Ивана (11), Дејан (9), Лука (8), Марија (8) и Ана (6) су напокон добили свој дом захваљујући несвакидашњој акцији кошаркаша Николе Миротиће и Хуманитарне организације Срби за Србе.Присетимо се да је Миротић у време Божићног поста за сваку погођену тројку донирао по 500 евра за помоћ породици Варга из Боровог Села код Вуковара. Иако га је повреда спречила да одигра све утакмице, хуманост није заказала и на рачун организације Срби за Србе уплатио је чак 25.000 евра за куповину куће. То је уједно и до сада највећа акција наше организације на простору данашње Хрватске!Средином јуна организовано је усељење Варги у недавно купљену кућу на свеопшту радост најпре саме породице, а онда и свих оних који су учествовали у овој акцији. Вредни домаћин Радослав, који ради у локалном комуналном предузећу да би прехранио децу, већ је окречио неколико просторија и средио разне ситнице у њиховом новом дому. Своју срећу није крио више пута понављајући:

Људи, сада живимо као господа. Моја деца су до сада живела у две оронуле собице без купатила. За њих је ова кућа права вила. Има два спрата и поткровље, деца ће имати своје собе, имамо купатило. Не знам којим речима бих исказао захвалност нашем Николи Миротићу кога смо заволели као да је део породице и, наравно, вама из организације Срби за Србе без које овог не би било.

Борко Вујичић Боре – члан познате реп групе „ТХЦФ” испред нове куће са децом породице Варга

Читава акција изазвала је велику медијску пажњу. Неколико месеци касније све је реализовано, па Варге могу коначно да започну један нови и лепши живот.

Веома смо радосни што смо успели да помогнемо Варгама, а све захваљујући великом пријатељу и добротвору наше организације Николи Миротићу којем није први пут да се укључује у наше акције. Било нам је потребно неколико месеци да бисмо пронашли одговарајућу кућу и како бисмо решили папирологију, а у свему томе пуно нам је помогла Епархија осијечкопољска и барањска на челу са Владиком Херувимом и свештеницима Немањом Клајићем и Чедом Лукићем, као и господином Срђаном Коларом из Заједничког већа општина. Они су и предложили ову породицу за помоћ и помагали су је и на друге начине – истиче Стефан Јечменица из организације Срби за Србе.

Деца су, наравно, увек најискренија у исказивању емоција. То су учинили тако што су урамили чланак о целој акцији који краси зид њихове нове дневне собе.

Ја играм кошарку и жеља ми је да једног дана будем као Никола Миротић – своје жеље с осмехом је пренео осмогодишњи Лука.

Након усељења, уприличен је пријем и код Његовог Преосвештенства Епископа осечкопољског и барањског Господина Херувима. Он је још једном похвалио рад Хуманитарне организације Срби за Србе која је у првој половини ове године утрошила 93.340 евра за помоћ породицама у овим крајевима што је више него у читавој прошлој години.Хуманитарна организација Срби за Србе наставиће у наредном периоду са пружањем помоћи на овом подручју и са ширењем свести о српским повратницима. Позивамо све добре људе широм света да нас у томе подрже, а једна од прилика биће већ у суботу 22. јуна на донаторској вечери која се организује у Београду у сарадњи са кошаркашима Марко Кешељем и Мирославом Радуљицом!

Извор: srbizasrbe.org