Vesti

МОГЛЕ БИ ДА УНИШТЕ ЦЕЛУ ЦИВИЛИЗАЦИЈУ: Три типа руских и два типа америчких подморница уништавају свет за пола сата

Амерички лист National Interest, који је специјализован за војна, безбедносна и геополитичка питања, објавио је да су три типа руских и два типа америчких подморница у стању да цео свет униште за само 30 минута.
На том списку су се нашле подморнице две земље које су већ у употреби или су на тестирањима.

National Interest се одлучио за руске подморнице пројекта 955 „Бореј“ за које тврди да су по бешумности берз премца у свету, а свака носи по 16  балистичких ракета домета 8.000 километара. А свака од тих ракета носи по 10 нуклеарних бомби.

Амерички лист се одлучио и за руске подморнице класе 667БДРМ „Делфин“ и пројекта 885М „Јасењ-М».

За ове последње тврди да се могу на 2.000 километара приближити Источној обали САД и са тог растојања гађати све циљеве до Великих језера.

National Interest потенцијалним „убицама света“ сматра и америчке подморнице типа „Охајо“ и најновије подморнице класе „Колумбија“, чија серијска градња почиње наредне године.

Реномирани лист прецизира да су најбоље руске и америчке подморнице способне да у радиоактивни пепео за 30 минута претворе до 280 циљева величине града.

National Interest своју застрашујућу анализу-прогнозу закључује речима:

У суштини, кад би почео трећи светски рат – те подморнице би могле уништити целу цивилизацију за мање времена него што треба да наручите (и добијете) пицу“.

Извор: fakti.org

Руска подморница (Фото: РИА)