TopZivot i Stil

Научници прогласили ванредно стање на Земљи

Више од 11.000 научника из 153 државе прогласило је ванредно стање за климу упозоривши да оно може донети „нечувене патње“ ако се хитно не предузме акција ради очувања биосфере.

„Научници имају моралну обвезу да јасно упозоре човечанство на било коју велику егзистенцијалну претњу“, кажу потписници текста објављеног у уторак у часопису Биосајенс.

„Упркос 40 година светских преговора о клими, уз неколико изузетака, пословали смо уобичајено и увелико смо пропустили да се ухватимо у коштац с тим осетљивим питањем“, пише Савез научника, а предводе их Вилијам Рипл и Кристофер Волф са Универзитета (америчке савезне) државе Орегон.

„Климатска криза стигла је и убрзава се брже него што је већина научника очекивала“, пишу потписници.

Препоручују шест корака који би требало да ублаже најпогубније учинке климатских промена: заменити фосилна горива нискоугљичним обновљивим изворима; смањити емисије загађења попут метана; заштитити екосистеме на Земљи; јести углавном храну базирану на биљкама, а мање на производима животињског порекла; стварати привреду без кориштења угљеника; стабилизовати светску популацију, преносе „Независне“.

Научници кажу да су охрабрени недавним манифестацијама младих људи који петком упозоравају владе да крену у акцију за спас планете као и другим основним кампањама.

Као Савез светских научника, потписници истичу да су спремни помоћи владама и свима који доносе одлуке у пословању и развоју у остварењу праведног прелаза на обновљиву и праведну будућност.

Човечанство треба да поступа тако „да одржи живот на планети Земљи, нашем једином дому“, наводе потписници.