Vesti

Небојша Вукановић: Срамно ћутање Вучића на Милово насиље над Србима

У Никшићу, Беранама, Андријевици и другим црногорским мјестима дошло је до сукоба полиције и грађана, који протествује због хапшења владике будимљанско-никшићког Јоаникија и веће групе свештеника из Никшића. И док Мило Ђукановић и његов режим у Црној Гори покушава полицијским насиљем, сузавцем и пендрецима заплашити народ и грађане, силом се очувати на власти кршећи Устав, основна људска и грађанска права својим грађанима, између осталог право на слободу вјероисповјести, власти Србије скрштених руку посматрају прогон својих сународника и браће, и тако прећутно подражавају насиље.

Ћутање власти Србије, умјесто одлучних потеза и адекватне реакције, не само на последње акције већ на укупан однос према Србима у Црној Гори, представља чин велеиздаје своје браће, која су годинама изложена прогону и претворени су у грађане другог деда.

И власти Српске сједе скрштених руку, а популистичке изјаве дворским медијима ништа суштински не помажу Србима у Црној Гори, већ су намјењене домаћој јавности и прикупљању јефтинији политичких поена. Свој однос према проблемима Срба у Црној Гори режим у Републици Српској показали су током расправе и гласања Декларације о положају Срба у Црној Гори коју сам предложио Народној скупштини Републике Српске, када је СНСД гласао против Декларације не желећи да се замјере Милу Ђукановићу, који је пријетио да им ће блокирати имовину коју посједују у Црној Гори.

Недопустиво је насиље и кршење основних људских и грађанских права припадницима једног народа у Европи у 21-ом вијеку, а посебно је срамно што Мило Ђукановић у свему има и подршку Европске Уније. Емитовање Томпсона и усташких пјесама на „јавном сервису“, Радио-телевизији Црне Горе 9. маја, на Дан побједе над фашизмом, још је једна јасна порука црногорског режима Србима у Црној Гори.

Српски народ у Црној Гори нема пуно користи од изјава у медијима појединих политичара из Србије и Републике Српске, већ је потребно одлучније реаговати, скренути пажњу међународне јавности, отворити питање у Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама, блокирати имовину и рачуне челника црногорског режима у Србији, и дати јасно до знања да нико нема право да прогони и крши основна права једном народу и најбројнијој вјерској заједници.