Izbor UrednikaTopVesti

НЕВЕРОВАТАН СНИМАК БОРБИ У ЈЕМЕНУ: Непријатељ само неколико метара испред њега, а он извадио руски РПГ (ВИДЕО)

Нa друштвеним мрежама се појавио снимак борби у Јемену, на којима се види борац покрета Ансар Алах (Хути), како пуца из ракетног бацача РПГ на мету која је удаљена само неколико метара.

Снимак је највероватније настао у покрајини Таиз крајем прошле године, током борби са „провладиним“ снагама које подржава Саудијска Арабија.


Сукоби у западном Јемену су углавном замрли 2020. године, а већина борби се сада води у северној провинцији Мариб.

Хути се управо спремају за јуриш на административну престоницу Мариб, град који је дуго био економска престоница јеменске владе.

У случају да владине снаге изгубе тај град, то би Хутима омогућило приступ важним нафтним налазиштима у провинцији Мариб.

Борбе у провинцији Мариб су забележене и камером, снимак можете погледати испод.

Рат у Јемену је избио 2014. године, између шиитских побуњеника Хута, следбеника покрета Ансар Алах које подржава Иран, и јеменске владе коју подржавају Саудијска Арабија, Уједињени Арапски Емирати, Катар и Судан.

Иако саудијска коалиција има невероватну предност у најсавременијем наоружању западне производње, босоноги шиитски побуњеници остварују победу за победом и доказали су се као прави господари тешког терена који преовладава у Јемену.

Извор: Вечерње новости