Izbor UrednikaVesti

Немачки медији: Ердоган наредио генералима да потопе грчки брод

Ердоган је у неколико наврата претио Грцима због спора у Медитерану.

– Ердоган је пре неколико дана наредио генералима да потопе грчки брод, али да покушају да у том нападу не нанесу превише жртава. Генерали су то одбили, па је следећа идеја била да се обори грчки авион – наводи немачки „Велт“.

– Међутим, тада је била намера да се летелица упуца на тај начин да пилот може да се катапултира и спаси се – додаје лист, а преноси грчки портал „Е-даилy“.

Немачка новина наводи да су турски генерали одбили Ердоганове идеје, јер би у супротном избио хаос у Средоземљу, преноси ова интернет страница.

Подсећања ради, након што је Турска покренула потрагу за налазиштима гаса у источном Средоземном мору, на подручјима за која Кипар или Грчка сматрају да они имају право на експлоатацију, и пошто је Грчка најавила проширење свог појаса са шест на 20 километара миља у Јонском мору, турски потпредседник Фуат Октај означио је то као „разлог за рат“, а турски министар сполњих послова Мевлут Чавушоглу скренуо је пажњу на одговарајућу одлуку турског парламента.

Ердоган је више пута запретио Грчкој, а у последњем обраћању је закључио да је „Стрела напустила лук и да ће сигурно пронаћи своју мету“. „Дојче Веле“ недавно је писао о тензијама између двеју држава, истакавши да се ситуација заоштрава око гаса.

Извор: telegraf.rs