Izbor UrednikaVesti

Никола Тесла ипак није „чувени Хрват“, избачен спорни део текста

Након правовремене и оштре реакције државних органа Републике Србије – Министарства спољних послова и Министарства културе и информисања, из званичној интернет-презентације Европске уније избачен је спорни део текста у „углу за учење“, у коме је било наведено да је Никола Тесла „чувени Хрват“.

Министарство културе и информисања, како је саопштило, изражава задовољство због учињене исправке, „превасходно имајући у виду да је наведени садржај интерактивна игра намењена образовању младих“.

„Надамо се да се овакве и сличне грешке више неће поновити, с обзиром да ово није први пут да се у различитим околностима, а са истим мотивима, нетачно приказује националност чувеног светског научника“.

Наиме, пре четири дана објављено је да на страници кутка за учење званичног веб-сајта ЕУ, на коме деца могу да сазнају занимљивости о чланицама Уније, у одељку Хрватска, стоји да је Никола Тесла чувени хрватски научник, а то је произвело бурну расправу у коментарима на нашем сајту.

Након ове информације огласио се и српски министар културе и информисања Владан Вукосављевић те је у саопштењу, како је наведено, са жаљењем констатовао да се ради „о већ безброј пута понављаном фалсификату који се упорно натура из одређених кругова у Хрватској са циљем бестидног својатања и кроатизовања српског културноисторијског идентитета“.

„За посебно жаљење је што је тај вирус ушао и на званичну интернет страницу ЕУ, организације која се, бар декларативно, залаже за истинита историјска становишта и политику разумевања и међусобног уважавања држава и народа у Европи“, истакао је Вукосављевић.

А протест Србије доспео је и до светских медија и Њујорк тајмс, Блумберг и Вашингтон тајмс пренели су вест да је Србија протестовала код Европске уније након што је у једној од њених публикација Никола Тесла представљен као Хрват и човек који је био „један од првих људи који је открио рендгенски снимак“.

Њујорк тајмс, Блумберг, ВОА, више десетина америчких портала и ТВ станица, као и Торонто стар, малезијски Стар и Тајван њуз пренели су да је министар спољних послова Ивица Дачић упутио протест Бриселу, након што је на страници ЕУ за образовање деце Тесла представљен као „познати Хрват“ , за кога Њујорк тајмс подсећа да је био и ривал Томаса Едисона.

Тесла, Србин рођен 1856. године у тадашњем Аустријском царству, у Смиљану, на територији данашње Хрватске, у породици православног свештеника, већи део живота провео је у иностранству, радећи најпре у Будимпешти и Паризу пре него што је 1884. емигрирао у САД, где је добио америчко држављанство.

Историјске књиге често наводе његову изјаву да је поносан на своје српско порекло и своју хрватску домовину. Његови споменици налазе се у Београду и Загребу.

Тесла је најпознатији по развијању наизменичне струје, која је помогла сигурној дистрибуцији електричне енергије на великим даљинама, а експериментисао је с рендгенском и радио-технологијом.

Сви ти медији, укључујући и Дојче веле и Радио слободна Европа и Анадолију, наводе и да је министар културе Србије Владан Вукосављевић затражио извињење од ЕУ због „лажног“ представљања Теслиног порекла.

Извор: b92