Vesti

НИ КИША НИ ХЛАДНОЋА НИШТА НЕ МОЖЕ ВЕРНИЦИМА! Гојко Перовић поручио Милогорцима: Бог нека вам је на помоћи, али ми одустати нећемо (ВИДЕО)

У Никшићу је и вечерас организован молебан и литија у знак протеста због Закона о слободи вероисповести који је усвојио црногорски парламент.
Након молебана који је служен у храму Светог Василија Оштрошког у Никшићу, грађани су кренули молитвеним ходом до Трга слободе, предвођени свештенством МЦП и монаштвом.

Ректор Цетињске богословије, Гојко Перовић, окупљенима на Тргу је казао да су литије истовремено и мирни грађански протести.

„Разлог ових наших литија и овог сабрања јесте наша жеља да покажемо свима, и властима ове државе и свим грађанима, да је донет, а да се спрема у спровођење један јако лош закон који, по овој киши, ако нису све цигле и даске на крову постављене, може наша кућа Црна Гора да ‘прокишњава’ баш кроз тај закон. Зато смо се скупили као на неку мобу да све даске и цигле, да сваки камен наше куће, буде на свом месту. Тако раде прави домаћин. Није оно што нам зборе да радимо против Црне Горе, него је то да ми као грађани ове земље, и већина од нас и по дубини и по ширини, Црногорци родом и пореклом и месту становања, ми бринемо да не буде таквог закона који једнима нешто укида, а другима то исто дозвољава“, казао је Перовић.

Према његовим речима, управо народ брине да не буде таквог закона по којем не вреде закони донесени пре Закона о слободи вероисповести.

„То радимо јер смо писмени, то радимо јер умемо да саберемо да су два и два четири, то радимо и без икакве приче јер нам нешто из срца и душе говори, они наши преци чијим генима смо рођени, и мислимо и видимо и слушамо, наши преци који су први почели да читају Библију и који знају да има нешто веће и од земаљских блага и од земаљских мерила, ти нам преци и ти гени не дају да с миром стојимо у моменту када неко покушава од цркве да направи државно предузеће. Па и да смо Швајцарска, па и да смо Америка где фирме добро стоје, знамо да свака земаљска ствар има свој почетак и крај и зато су увек наши црногорски владари и сви владари овога света знали да треба чувати светиње и да сваком храму и богомољи треба дати аутономију да не зависи од државних власти по своме уређењу“, поручио је ректор Цетињске богословије.

Како је казао, црква није против доношења закона, већ последњих 20 година „моли и куми да се донесе закон који ће уредити односе државе и цркве, да нема ништа нејасно“. Како је истакао, грађани имају право да кажу слободно шта мисле о својим светињама и о неком закону који није добар.

„Куд ћеш веће бриге за нашу заједничку кућу Црну Гору од тога да се као грађани боримо да се донесу добри закони“, казао је Перовић.

Пост је прилика, како је истакао, да човек с времена на време „изађе из уобичајеног живота у пустињу молитву“.

„Као што сте чули наш добри брат председник Црне Горе каже да му не пада на памет да одустане, па и да нас је још више. Треба да се молимо Богу да и нашем председнику Бог просветли ум да види да смо ми једнако Црногорци као и он и да ми једнако волимо Црну Гору као што је и он воли. Да не кажем да можда има понеки и понегде који је воли и више од њега, па и да је сто пута председник“, поручио је Перовић.

Како је казао, народ не сме ништа да скрене са пута молитва и љубави и да се нада да ћемо „након молитвеног хода и поста од 40 дана затећи лепшу Црну Гору, без чуда од овог закона, да се направи лепши и бољи закон који не ‘прокишњава’, без подела јер сви смо браћа и сестре, грађани Црне Горе.“


„Све што нас дели остављамо за собом јер је Исус Христос васкрсао да би сваку душу спасао. Нећемо се нагонити, ко верује верује, ко не верује и не мора да верује. Али одавно су се људи договорили да на једној територији, где има верника и неверника да мора да постоји један закон кога се сви држе… Иако нас гурају у приче које са нама везе немају, на литије идемо јер је донет закон каквог нигде нема. Ми у Црној Гори се често поносимо да овде има што нигде нема, али овај закон нам није на понос. Зато смо стрпљиви, Богу се молимо и кажемо и председнику и владарима – Бог нека вам је на помоћ, али ми одустати нећемо, јер знамо грађанска права и да је ова вера коју су нам преци оставили светиња коју остављамо потомцима, јер одувек се знало, Богу божије, цару царево, и управо овај закон крши тај пропис и каже хоће цар и божије и царево. Па да му помогнемо, да се не оптерећује, нека политичари воде свој посао, а светиње нека остану светињана“, поручио је Перовић.

Владика милешевске епархије Атанасије предводио је литију улицама Пљеваља.

Са свештенством Црквене општине пљеваљске предходно је служио молебан у Цркви свете Петке у Пљевљима.

Литија до једине градске цркве била организована и од манастира Свете Тројице који је удаљен око три километра од центра града.

Код Хотела Пљевља прочитано је саопштење Пљеваљског одбора за одбрану светиња, који је позвао некадашњег извршног директора Рудника угља Вука Роћена да врати орден Светог Саве којим га је одликовала Српска православна црква, због тога што је ставио свој потпис на, како се наводи, „фашистичко реаговање“ на актуелна дешавања у Црној Гори чланова Покрета за независну европску Црну Гору.

“Човек који се до јуче представљао и сматран православним хришћанином, са групицом ислужених и углавном одбачених истомишљеника, ставио је своје име испод најгнуснијих увреда на рачун Српске православне цркве, њеног клира, верујућег народа, те и против својих суграђана. Управо он, који се вазда смешкао из првога реда, Вук Роћен који је био широке руке када је из касе Рудника угља требало помоћи обнову и изградњу светиња, саопштио нам је да су протестне литије и молебани у Црној Гори „клеронационалистички поход“, „поповска хистерија“ и „великосрпски атак“, те да то све потврђује потребу постојања аутокефалне црногорске православне цркве. Кад си лагао Цркву а кад Партију Вуче Роћене? Или си увек играо двоструку игру и са једном и са другом? Како год али са Црквом си се преиграо…”, наводи се у саопштењу Одбора којег је прочитао један од свештеника.

Одбор је позвао Роћена да врати орден, “јер је боље да то урадиш сам него да ти буде одузет као недостојном, што си својим потоњим чином свакако недвосмислено потврдио”.

Одбор је поручио и предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу да је својим последњим изјавама које је дао Ројтерсу жели да поцепа православно биће Црне Горе и грађане гурне у међусобне сукобе.

“Управо у тој функцији је помињање крвавих ратова из деведесетих година и Слободана Милошевића и Србије као њиховог наводног јединог инспиратора, док сопствену улогу заборавља. Такав сценарио омогућио би црногорском деспоту да на трону проведе још коју годину, а у крајњој консеквенци православље би било маргинализовано и сведено на псеудорелигијску појаву, док би Срби у блиској будућности у Црној Гори представљали само статистички податак невеликог значаја”, наводи се у саопштењу Одбора.

 

Извор: Вијести