TopVesti

Обама пре пет година предвидео данашњи корона сценарио (ВИДЕО)

Од момента кад је вирус корона „напао“ Америку, Доналд Трамп упорно инсистира да нико није могао предсказати пандемију „оваквих размера!“ Ипак, стварност, а често и његови бројни опоненти, озбиљно га демантују. Његов претходник у Белој кући, Барак Обама, предвидео је данашњи сценарио пре више од пет година и предложио мере за решавање проблема.

„Могло би, и вероватно ће и доћи време када ћемо се сусрести са заразом која се преноси ваздушним путем и која је смртоносна. Да бисмо се ефикасно с њом изборили, морамо да припремимо инфраструктуру, не само овде, код куће, већ и глобално, која ће нам дозволити да је брзо откријемо, брзо изолујемо и да брзо на њу реагујемо. Тако да, ако и када се нова врста грипа, као што је био шпански грип, појави за 5 година или деценију, ми бисмо већ били спремни. И унапред ћемо бити у могућности да је предухитримо“.

​Обамине мере и Трампова неодговорност

Како би помогли новој администрацији да се боље припреми за будуће пандемије, Обамин Савет националне безбедности је 2016. године израдио детаљан план који укључује стратегије за заштиту становништва и лекара и препоруке Влади о брзом реаговању. У часопису „Политико“, овај план од 69 страница објављен је у целости.

У говору којим се обратио здравственим радницима, представљајући ове мере, 2. децембра 2014, Обама објашњава да се ради о паметној и сигурној инвестицији:

„То није само осигурање, већ сазнање да ћемо се у будућности сусретати с таквим проблемима, посебно у глобализованом свету“.
Приликом израде плана, Обама и његова администрација су се водили искуством сузбијања свињског грипа Х1Н1 2009. године, а затим и еболе 2014.

Пет година и три месеца касније, Доналд Трамп се пита: „Ко је могао да зна да ће доћи до пандемије или епидемије оваквих размера?“.

Амерички председник не само да је одбио да прихвати одговорност за позно реаговање своје администрације на Ковид-19, већ је у неколико наврата за пандемију кривио и Кину и Светску здравствену организацију, а најчешћи оптуживан био је управо Обама и његова администрација.

Ни упозорење ЦИА није вредело

Трамп је такође пренебрегао упозорења ЦИА и других званичних органа који су од новембра указивали на катастрофу што је до данашњег дана у Америци однела више од 47.000 живота.

Трампова администрација је игнорисала овај план и изгубила безмало два месеца које је требало искористити за стварање залиха неопходне опреме за сузбијање заразе. Закаснило са мерама које су детаљно изложене у нацрту, а Америка је дочекала корона вирус тотално неспремна — нису на време купљене ни маске, ни заштитна опрема за лекаре, ни респиратори.

Барак Обама није једини који је упозоравао на пандемију. Бил Гејтс је последњих неколико година говорио да свет за њу није спреман. У разговору о епидемијама у Масачусетсу, 2018. године, оснивач Мајкрософта рекао је да би пандемија могла да избије у наредној деценији.

„Вероватноћа да ће се оваква зараза појавити наставља да расте у нашем међусобно повезаном свету, било да се то деси природно или у форми биолошког оружја. У случају биолошке претње, недостаје нам брзине. Свет треба да се припреми за пандемију с истом озбиљношћу с којом би се спремао за рат“.