TopZdravlje

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ако имате ОВЕ СИМПТОМЕ то је вероватно због ЗАГАЂЕНОГ ваздуха

Ако кашљуцате, имате плитак дах, гребе вас грло ових дана, сузе вам очи, а нисте прехлађени нити имате неки вирус, могуће је да имате прве симптоме неке од тегоба због загађеног ваздуха.

– Кашљуцате ли док шетате градом, а немате прехладу или грип? – поставио је питање један од корисника друштвених мрежа на које се јавио велики број људи.

Сви су врло брзо потврдили овај симптом и код себе, а ми смо питали пулмологе због чега се тако осећамо и који су још симптоми које нам указију да нам загађење смета.

– Врло је могуће да је кашаљ изазван загађењем. У Србији је ових дана огромна магла изграђена од сумпор-диоксида и азот оксида који у контакту са влагом из ваздуха ствара киселину – наводи пулмолог докторка Тања Радосављевић која додаје да таква комбинација иритира и најздравије грађане.

Поред ових постоји низ других симптома које следују након претходног периода када су се поново упалиле лампице да је ваздух екстремно загађен.

– Прво се јавља хронични кашаљ, пеку вас очи и нос, гребе грло, а после неколико дана долази до упорног шлајма који данима искашљавате – појашњава пулмолог др Бранимир Несторовић.

Подсетимо, према резултатима опсежног истраживања Глобалног савеза за здравље и загађење (ГАХП), Србија је прва у Европи по смртности до последица загађења, понајвише због загађеног ваздуха, али и девета у свету, чак и испред Индије.

Више од 6.000 смртних случајева годишње приписано је загађењу ваздуха у Србији, а од тога готово 2.000 грађана изгуби живот у Београду, подаци су Светске здравствене организације.

Извор: Blic.rs