Izbor UrednikaTopVesti

Овај апарат је најопаснији кад грми! Када је невреме, МОЖЕ ВАС УБИТИ

Статистика говори да током године од удара грома страда 10 особа. Највише грмљавине има током маја, јуна, јула и августа – од пет до 10 дана, док грмљавине у Србији током јануара није било више од једне деценије.
Одговор на ово питање даје проф. др Владимир Ђурђевић са Физичког факултета.

Најважније склонити се са отвореног простора, односно најбоље је ући у неки зидани објекат. Ако вам кућа или нека зграда није у близини, добро је остати у затвореном аутомобилу.

Полуотворени простори, попут надстрешница или аутобуских станица нису добар заклон од грома. Не треба стајати поред електричних стубова ни високог дрвећа. Ако баш немате где да се склоните – чучните!

– Најбоље је пратити временску прогнозу и ако је за поподне најављено неко невреме, грмљавинске непогоде, у том случају не треба планирати активности које можемо да одложимо, тако да можемо да будеме сигурни, односно близу неког затвореног објекта или куће у којој можемо да се сакријемо – објашњава професор Ђурђевић.

Супротно раширеном веровању, сасвим је безбедно користити мобилни телефон док грми. Наравно, ако сте у затвореном простору. Међутим, требало би да се клоните фиксних телефона!

– У случају удара грома, та енергија може да прође кроз водове и стигне до слушалице. Тако да, ако сте у кући, слободно користите мобилни телефон у току олује. Није добро пунити мобилни телефон јер уређај може бити оштећен – напомиње професор Ђурђевић.

Гумена обућа се препоручује нарочито онима који раде на отвореном, у пољу на пример, јер она представља неки вид изолације. Тако да, уколико се и „деси нешто страшно“, како каже др Ђурђевић, последице ће бити мање.

Народне умотворине које се односе на грмљавину нису научно поткрепљене.

– Прича да гром не може да удари два пута на исто место није тачна, као ни прича да гром неће у коприве. Дешавало се да у року од двадесетак секунди гром неколико пута удари у исто место – напомиње професор Ђурђевић.

Важно је имати на уму да на отвореном нема апсолутно заштићеног места. Чак и када се налазите у окружењу високих објекта, може да се деси да гром удари у место које није највиша тачка.

Извор: rts