Vesti

Оправдана сумња: Исечена два минута снимка крију Бабића

Случај саобраћајне несреће на наплатној рампи у Дољевцу, због које се тренутно суди Дејану Станојевићу, возачу директора „Коридора Србије“ и функционера СНС Зорана Бабића, од самог почетка пратиле су бројне контроверзе и нелогичности, а јавност је посебно интригирао снимак несреће које су забележиле камере, а за који је суд јуче утврдио да је непотпун. Кључна два минута која недостају коначно би могла да ставе тачку на све спекулације и докажу да ли се тренутно суди правом возачу, односно да ли је кривац за ову несрећу заправо Зоран Бабић.

Дејан Станојевић је, подсетимо, оптужен да се 31. јануара прошле године, на наплатној рампи, у пуној брзини закуцао службеним аутомобилом “Коридора” у друго возило, у ком је погинула Станика Глигоријевић (52). У несрећи је тешко повређен и функционер СНС Зоран Бабић, који је, према званичним подацима из истраге, у том тренутку спавао на задњем седишту.

Већ у првим сатима истраге у јавности су се појавиле бројне спекулације о самој несрећи, а међу најгласнијим била је и она да је возилом у тренутку судара управљао заправо Зоран Бабић, а да је његов возач преузео кривицу како би се избегао скандал у јавности.

У прилог овим теоријама ишли су и бројни сумњиви потези полиције и тужилаштва током истраге – од тога да возач није задржан у притвору, већ је накнадно спроведен из Београда у Ниш на саслушање. Сумњу су бацале и тврдње појединих сведока да су након судара видели Бабића како излази из своје “шкоде” кроз возачева врата, као и да се оптужени Станојевић, појавио на рампи у тренутку када је полиција већ увелико обављала увиђај.

И лаичкој јавности такође било сумњиво и то што је оптужени возач из судара изашао неповређен, за разлику од Бабића који је задобио прелом бутне кости, јер је наводно, од силине удара, прелетео са задњег на предње седиште – у сну.

У Бабићеву одбрану одмах су стали сви његови страначки саборци, убеђујући јавност да су несрећу снимиле сигурносне камере на рампи, као и да ће снимак јасно показати да Бабић није био за воланом “шкоде”. Снимак је убрзо заиста угледао светлост дана, али се на њему није видело оно што је читаву јавност највише занимало.

Спекулације, али и одговори челника СНС на њих постајали су све гласнији, али снимак, који би на целокупну причу у секунди ставио тачку, јавности никако није приказиван.

Тужилаштву које је водило истрагу, један снимак је послат након више ургенција, а читава афера добила је нови правац када је објављено да на њему недостају кључна два минута.

Прича Инсајдера

Прича о недостајећем делу снимка покренута је крајем децембра прошле године када су ЈП Путеви Србије доставили су Основном јавном тужилаштву у Нишу снимак са надзорне камере на наплатној рампи Дољевац. Како су навели у нишком тужилаштву за Инсајдер, на њему недостаје део снимка у трајању од две минуте и то баш онај део који је битан за поступак.

Након одржаног главног претреса у новембру 2019., медији су објавили да су Основном јавном тужилаштву у Нишу стигли дискови са монтираним материјалом. Шта се види на снимку који је достављен из Путева Србије Инсајдер је тад питао заменицу тужиоца ОЈТ у Нишу Јелену Коцић. Она на та питања није конкретно одговорила, али је навела када је све Тужилаштво тражило снимке од Путева Србије, као и шта је из тог предузећа стигло.

Како је тад рекла у одговорима Инсајдеру, први захтев о достављању свих снимака са надзорних камера са наплатне рампе Дољевац и то за дан 31. јануар у периоду од 8.00 до 9.00 часова, у ком се догодила несрећа, упућен је 4. фебруара, али одговор није стигао. Потом је, како додаје Коцић, 13. фебруара упућена ургенција са додатним захтевом да се издају и снимци са наплатне станице који врше панорамско снимање, за исти временски период.

„Дана 13. 02. 2019. године након истека радног времена, лице Д. Ј, запослено у ЈП ’Путеви Србије’ доставио је обрађивачу предмета затворен коверат, без пропратног акта у којем се налазио један ЦД са снимцима са надзорне камере на наплатној станици Дољевац“, наводи се у одговору Инсајдеру. Међутим, након извршеног увида у достављени диск утврђено је да „на снимку панорамске камере која снима са наплатне станице Дољевац у правцу ка Нишу недостаје део снимка за период од 8.30 до 8.32 часова“, а „догађај од значаја за вођење поступка забележен је баш у том периоду“.

Како је тад наведено, у одговору Сектора за наплату путарине Путева Србије наведено је да је Тужилаштву достављен „једини снимак панорамске камере којим располаже за дан 31. 01. 2019. године, са наплатне станице Дољевац (смер Ниш-Дољевац)“, те да је реч о снимку који је преснимљен са оригиналног хард диска који се у том времену налазио у видео рекордеру и снимао на наплатној страници.

Иначе и породица погинуле Станике Глигоријевић затражила је раније да се објави снимак несреће. Мирјана Алексић, сестра покојне Глигоријевић, која је у истом удесу тешко повређена, навела је да породица тражи објављивање снимка јер како каже, они сумњају у званичну верзију по којој директор Коридора није возио аутомобил.

Игре око снимка

Иначе одмах после објаве текста Инсајдера у причу се укључио и министар полиције Небојша Стефановић, који је исто крајем децембра прошле године рекао да није тачна информација да на снимку несреће код наплатне рампе Дољевац, који је достављен Тужилаштву, недостају два минута.

“Нишки тужилац ни у једном тренутку није рекао да недостају два снимка, они су поставили питање да ли је снимак аутентичан, добили аутентичан снимак, добили вештачење, утврдили да је снимак аутентичан, они се са тим нису ни оглашавали у јавности, они су то поставили као питање надлежним истражним органима. Онда је наишла потпуна злоупотреба, јер се од тог тренутка прича као да је то некаква чињеница, а то је потпуно измишљена информација. На крају крајева ја упућујем и медије да се обрате тужиоцу, да позову тужиоца у Нишу и да увтрде шта је тужилаштво у самој истрази утврдило“, рекао је том приликом Стефановић и додао да таква информација није стигла из Тужилаштва.

“Питајте тужиоца. Ја сам питао директора полиције да ли је било шта од тога тачно, директор полиције је разговарао са тужиоцем и каже ми да је став тужиоца да је то потпуно нетачна информација“, додао је министар.

Начелник Управе саобраћајне полиције МУП-а Небојша Арсов рекао је тад да се на снимку саобраћајне несреће на наплатној рампи Дољевац, који је достављен надлежном тужилаштву, јасно види тренутак саобраћајне незгоде. На основу снимка је јасно и да директор Коридора Србије Зоран Бабић није могао да буде возач, додао је он.

Основно јавно тужилаштво у Нишу такође је демантовало да на снимку саобраћајне несреће на наплатној рампи Дољевац у којој је погинула Станика Глигоријевић недостају два минута кључна за поступак, о чему је писао „Инсајдер“, а текст су пренели други медији.

Вучић и снимак

У причу о снимку укључио се прошле године и председник Србије Александар Вучић, који је у интервјуу за “Глас Америке” навео да ће “учинити све што је у његовој моћи“ да медији добију снимак надзорних камера са наплатне рампе код Дољевца.

Први пут Вучић је споменуо снимак током интервјуа Гласу Америке, када је новинарка тада констатовала да јавност и даље није видела снимак несреће, те да због тога постоји сумња у то ко је возио аутомобил и да ли је то био Зоран Бабић, а председник Србије Александар Вучић је одговорио да је он видео снимак и да је он „ужасан” и да Зоран Бабић није крив.

Месец дана касније, Вучић је позвао Велимира Глигоријевића, супруга настрадале Станике, да само он погледа снимке. Овај потез прдседника наметнуо је нова питања на која до данас нико није одговорио – одакле цео снимак несреће председнику и у ком својству је он имао увид у нешто што је предмет тужилачке истраге.

Да је Инсајдер ипак пренео тачну информацију, односно да на достављеном снимку недостају два кључна минута, потврдио је јуче и поступајући Основни суд у Нишу, који је закључио да снимак није комплетан.

“Тужилаштво и полиција као државни орган нису успели да од Путева Србије добију снимак који се иначе налази на Јутјубу. То може да уради само неко ко се апсолутно не боји да ће тужилаштво и полиција против њега поднети кривични поступак због уништавања доказа”, казао је за портал Нова.рс заступник оштећене породице Глигоријевић, адвокат Божо Прелевић.

Он додаје да је у питању “пар екселанс кривично дело спречавања доказивања”.

“Гледате снимак тамо негде до 32. минута и 34. секунде, а онда одједно прелази на 34. минут и 22. секунде. Тих минут и педесет секунди не постоји. Тај снимак је неко окачио на Јутјуб, али суд има законски проблем да изводи доказе који су прикупљени на интернету. Сад би било неопходно да се утврђује веродостојност тог снимка, иако се на њему јасно види све што треба да се види. Да су кола реална, да је време реално…да је снимак реалан, а то бих морао ја као представник оштећених да доказујем”, казао је Прелевић.

Подсетимо, Станика Григоријевић погинула је 31. јануара 2019. године, на наплатној рампи Дољевац, на чије је возило, које је стајало у реду за наплату путарине, налетела службена “шкода”, у којој се налазио в. д. директор “Коридора Србије” Зоран Бабић. Овај случај од самог почетка обавијен је велом мистерије, почевши од тога ко се налазио за воланом “шкоде”, зашто су снимци са надзорних камера са места несреће половични, до тога да је пре само неколико дана наплатна рампа сравњена са земљом.

Извор: nova.rs